StartStart.htmlStart.htmlshapeimage_2_link_0
AnmälanAnmalan.htmlAnmalan.htmlshapeimage_3_link_0
NärproduceratNarproducerat_Kullaberg.htmlNarproducerat_Kullaberg.htmlshapeimage_4_link_0
FöretagForetag.htmlForetag.htmlshapeimage_5_link_0
KontaktKontakt.htmlKontakt.htmlshapeimage_6_link_0
ResinfoResinfo.htmlResinfo.htmlshapeimage_7_link_0

Gulnäbbad lira, Portugal 2011

Birdwave är din partner när du vill göra något spännande och annorlunda.

Vandra med en skicklig bergsguide i Alperna, skåda fågel på noga utvalda platser med fantastisk natur och ibland med inhemska guider. Allt till en

rimlig kostnad och upplevelser för livet.

Arrangör är Tur & Retur, Norra Storgatan 16

252 20 Helsingborg orgnr. 556528-1226.

Idé och guidning Birdwave.






Närproducerat presenterar olika aktiviteter i vår närmiljö.

Området runt Kullaberg har en unik natur där Du kan vandra och skåda fågel med kunnig guide. Lars Bergendorf guidar och berättar om klockgrodorna vid Mölle Fälad

På sommaren anordnar vi fågelskådning utmed Skäldervikens kust för att lära oss de olika vadarfåglarna som rastar här på sin väg från Sibirien till sydligare trakter.


Birdwave: butik och kontor: Italienska vägen 323, 263 77 Mölle tel 0706 341 113 info@birdwave.se

Du hittar oss i gamla naturum på Kullaberg!

Dag1. Vi anländer till den pittoreska byn Lator, en perfekt utgångspunkt för våra exkursioner. Byn ligger på sydgränsen av Bükk nationalpark och direkt norr om den vulkaniska platån söderut, båda avsides belägna områden med höga naturvärden. Karaktärsfåglar här är vitryggig hackspett, gråspett och flera örnarter av vilka kejsarön ofta siktas från lodgen. På skogsgolvet ses ofta områdets stora “affischnamn”, den orange-svarta eldsalamandern . I lodgens trädgård och dess direkta omgivningar flyger härfåglar, biätare, mellanspett, mindre hackspett, göktyta, spillkråka mm. I själva trädgården häckar halsbands- och grå flugsnappare.

Av fjärilar ser vi segelfjärilar (I. podalirius), aspskimmerfjärilar (A. ilia) mm.

I trädgårdsdammen tutar klockgrodor och kanske vilar en ekoxe på just den stol du tänker sätta dig på inför middagen.

Våra värdar, Rob och Barbara de Jong hälsar oss välkomna till lodgen som kommer att vara vårt nav hela veckan. Efter våra upplevelser på dagarna avnjuter vi fantastiska trerättersmenyer och vi summerar våra intryck när nattens fauna vaknar runt omkring oss.

Dag 4

Denna dagen ägnar vi åt en helt annan naturtyp; den ungerska pustan med sin helt platta stäppvegetation och naturliga våtmarksområden. Området vid namn Borsodi Mezoseg kallas ofta för Lilla Hortobagy och vi fokuserar oss på fåglar; kejsarörn, havsörn, tartarfalk, aftonfalk, blåkråka, svartpannad törnskata, ängshök, balkanspett, purpurhäger,  vitvingad tärna, skäggtärna, trastsångare, vitögd dykand mm.


Några fjärilsarter som vi har större chans på här än uppe I bergen är östlig ljusgul höfjäril (C. erate), östlig grönfläckig vitfjäril (E. edusa), mindre eldguldvinge (L. thersamon).


Dag 5

I karstbergen i Aggtelek besöker vi skiftande biotoper från torrängar till fuktiga dalar. Beroende på hur vädret varit under säsongen har vi chans på aspfjärilar (L. populi). Tillsammans med dess minde släkting tryfjäril (L. camilla) och sälg- och aspskimmerfjärilar frekventerar de livligt avföring från traktens hästar. I en speciell dal flyger Ungerns samtliga snabbvingearter (9 st), också här varierar vårt utfall utifrån säsongens väder. Listan på blåvingar är lång; mindre (C. mimimus), ås-, fetörts- (P. orion), klöver- (G. alexis), svartfläckig (M. arion), brun (E. eumedon), chapmans (A. thersites) och väpplingblåvinge (P. dorylas).  Av speciellt  intresse är bergsalkonblåvinge och den rara svartfläckiga (M. telejus), båda hotade och föremål för speciella naturvårdsinsatser I Europa. Vi har chans på den sällsynta anomala blåvingen (A. anomalous) som har bra populationer i detta område, likaså den sparsamt och förekommande Osiris blåvinge (C. osiris). Den praktfulla stor vitbandad gräsfjärilen (B. circe) flyger här liksom den hotade dårgräsfjärilen (L. achine). Det är också ett bra ställe att få se den ovanliga, mörka formen av silverstreckad pärlemorfjäril

(A. paphia f. valezina). Nära den slovakiska gränsen har vi bra chanser på båda seglararterna (N. sappho, N. rivularis).


Dag 6

Denna dag åker vi till det största sammanhängande stepplandskapet i landet, Hortobagy National Park som är ett av bästa fågelskådarplatserna i hela Europa. Vi söker efter områdets karaktärsfågel och affischnamn stortrapp med hjälp av en lokal guide, inte optimalt i slutet av juni, men vi brukar ha turen med oss! Annat som vi har chans på är örnvråk, ängshök, blåkråka, svartpannad törnskata mm, Vi passerar Ungerns största koloni av häckande aftonfalkar och de senaste åren har tjockfot häckat i närheten.

En del av dagen ägnas också åt att skåda vid de stora fiskdammarna där vi ser dvärgskarv, rallhäger, natthäger, rördrom, dvärgrördrom, flod-, vass- och härmsångare, vitögd dykand etc. Alla tre Chlidonia-tärnorna, svart-, skägg- och vitvingad häckar här. Havsörnar, ägrett- och silkeshägrar, skägg- och pungmes finns här också i bra antal. Vi har också chans på kaveldunsångare och bronsibis.



Dag 7

Sista dagen har vi sparat för att åka tll Kisgyor i Bükk bergen för att se två stora pärlemorfjärilar; skuggpärlemorfjäril (A. laodice) och kardinal. Dessa snabbflygande skönheter lever här på sina yttersta utbredningsområden, väst- respektive östgräns. Vi besöker också en torräng på en stenig klippsida där vi hittar blåfläckad snabbvinge (S. spini), åsblåvinge och ungersk seglare. Vi har här också chansen att se en ungersk specialite, liguricablåvinge (M. ligurica) som alldeles nyss brutits ut från svartfläckig blåvinge som egen art.

Dessa dolda dalar är också bra jaktplatser för ormörn, kejsarörn och bivråk. Sommargyllingar, flodsångare och göktyta finns här också i goda antal.


Dag 8

Vi säger adjö och på återseende till våra generösa värdar Rob och Barbara och åker tillbaka till Budapest för avfärd hem.



Våra värdar:


Rob de Jong, biolog, guide och fotograf med ett ben vardera i de holländska och ungerska kulturerna. Rob är hängiven expert på det mesta av den ungerska naturen och pratar flytande engelska, holländska och ungerska. Från sin bas i Lator guidar han regelbundet engelska och holländska forskare och experter i Ungerns fauna.


Ulf Westerberg, fotograf, författare och guide med förkärlek på fjärilar och fåglar. Ulf har skrivit bl.a. “Sköra Vingar”, en bok om fjärilars liv och fotograferat till boken “Fåglarnas Malmö”. Ulf guidar regelbundet fjärilar hemma i Skåne under Naturens Bästa signum. Han är medlem av föreningen Naturfotograferna, /N.


För några utflykter, t.ex. Hortobagy kompletterar vi med den bästa lokala expertis som finns att tillgå.


Anmärkningar


Förutom fåglar och fjärilar finns här ett mycket rikt djurliv. Rob har koll på fina platser för större och mindre ekoxe, den otroligt vackra alpbocken (Rosalina alpinis), flera groddjur och fladdermöss. Det är t.ex. möjligt att organisera kvällsturer för att se mård eller sjusovarmus.


Tidiga morgnar kan vi vittja nattfjärilsfällan med chans på fläckig björnspinnare (Epicallia villica), citrongul björnspinnare (Rhyparia purpurata), eksvärmare (Marumba quercus) och många fler arter.


Beroende på hur säsongen varit väder- och observationsmässigt besöker vi andra, lämpligare lokaler, givetvis diskuteras då detta inom gruppen. Tyngdpunkten ligger på skådning, men det kommer att ges rikliga tillfällen till fotografering.


Möjlighet för förlängning på lodgen efter veckan finns.


22-29 juni 2014 8-12 deltagare

Pris 9.900:- för landarrangemang exkl. flyg

Samling Budapest flygplats 22 juni

I priset ingår inhemsk och svensk guide

(Ulf Westerberg), alla transporter,

frukost, middag och övernattningar.

Enkelrumstillägg 1.350:-

Anmäl dig här

Anmälningsavgift 1.500:- sätts in på bankgiro 5405-7278.

Flygbiljetten hjälper dig Tur och Retur med

Tur och Retur

Norra Storgatan 6

252 20 Helsingborg

Tel 042 13 95 00

Dagfjärilar/fåglar Ungern 22-29 juni 2014

Farm Lator

Dag 2

Vi besöker den vulkaniska platån i de södra delarna av Bükk bergen som förr betades hårt. Denna traditionella skötsel har idag mestadels försvunnit och som ett resultat av detta är ängarna just nu i sitt mest praktfulla tilstånd med mängder av nektarbärande blommor. Här finns både stenpartier, kortvuxet gräs, högt gräs och buskmarker. Målarter bland fjärilarna här är fetörts- (S. orion) och åsblåvinge (S. vicrama). Många nätfjärilar är representerade; ängsnät- (M. cinxia), klintnät- (M. phoebe), fläckig (M. didyma), minde fläckig (M. trivia), även veronikanätfjäril (M. britomartis) är möjlig. Kronärts- (P. argyrognomon) och ljungblåvingar (P. argus) förekommer i mängder som för svenska ögon förefaller osannolikt. Falsk sandgräsfjäril (A. arethusana),  stor blåfläckad gräsfjäril (H. dryas) och europas största guldvinge, kärrguldvinge (L. dispar) är andra dagfjärilsarter vi hoppas att få se. På skogsstigarna ser vi seglare (N. sappho) och nykläckta exemplar av sorgmantlar (N. antiopa), körsbärsfuksar (N. polychloros), videfuksar (N. xanthomelas), sälgskimmer- (A. iris) och aspskimmerfjärilar. Vid riktigt varmt väder har vi chans på den egendomliga palpfjärilen (L.celtis).


Karaktärsfåglar i buskmarkerna är svarthakad buskskvätta, kornsparv, härfågel, stenknäck, törnskata, turkduva, mindre hackspett, mellanspett, spillkråka, höksångare, biätare, flodsångare och vi har bra chanser på kejsarörn

och ormörn.


Dag 3

Denna dagen tilbringar vi i bergen av hjärtat av Bükk. Beroende på väderförhållandena besöker vi antingen högplatån eller den vackra dalen nedanför.

Höjdskillnaderna I Ungern är inte stora, men 700 meter är tillräckligt för att förskjuta utvecklingen av några intressanta försommarfjärilar. T.ex. gulfläckig glanssmygare (C. palaemon), den fantastiskt vackra ametistguldvingen (L. alciphron) och violettkantad guldvinge (L. hippothoe). Här finns också några av Ungerns vackraste landskap med med naturliga s.k. slukhål som bildats genom geologiska processer i kalkstensgrunden. Platån omges av ett klipplandskap vilket ger magnifika panoramautsikter. Här hittar vi fenomenet bergskröning, mindre toppar I landskapet där makaonfjärilar (P. machaon gorganus) och segelfjärilar träffas för parningsspel. Vi har också chans på någon sen mnemosynefjäril (P. mnemosyne). Den ljusa blåvingen (L. coridon) uppvisar också ett bergskröningsbeteende, liksom den säreget tecknade meleagers blåvinge (P. daphnis). Andra blåvingar här är alkonblåvinge

(M. alcon) och östlig kortsvansad blåvinge

(E. decoratus). Alla tre Brenthis-pärlemorfjärilarna förekommer här, tvillingfläckad (B. hecate), större älggräs (B. daphne) och älggräs (B. ino). Sotnät- (M. diamina) och Nickerls nätfjäril (M. aurelia) tillsammans med både veronika-  och skogsnätfjäril (M. athalia) sätter våra bestämningskunskaper på prov.


De torra gräsmarkerna omkring Rapshuta bildar tillsammans med den fuktiga Hordalen en spännande mix av olika habitat för både fåglar och fjärilar. Många guldvingearter flyger här där ametist-  och kärr-

(L. dispar)  tilldrar sig våra största intressen och vi kan se bergsalkonblåvinge (M. rebelii) lägga ägg på korsgentiana. Darrgräsfjäril (C. glycerion) flyger tillsammans med kamgräs- (C. pamphilus) och pärlgräsfjärilar (C. arcania) och ställer vår vaksamhet på prov. Den andra generationen av gullvivefjärilar (H. lucina) är också ute på vingarna. Bland de stora pärlemorfjärilarna ser vi ängs- (A. adippe), skogs-

(A. aglaja) och hedpärlemorfjäril (A. niobe) i stora antal och med lite tur också den praktfullaste av dem alla, kardinalen (A. pandora). Stor bandgräsfjäril

(H. fagi), fräscha sorgmantlar  och andra generationen av den vackra fetörtsblåvingen tillhör också faunan.


Mellan fjärilshabitaten passerar vi bra platser för mindre och halsbandsflugsnappare och mindre korsnäbb. Bivråkar letar efter föda och vi har också bra chanser på vitryggig hackspett och gråspett. Här har vi också chans på slaguggla.




Veronikanätfjäril

Eldsalamander

Vitvingad tärna

Fläckig björnspinnare

Segelfjäril

Birdwaves guide Ulf Westerberg