Algarve Portugal 9-16 sep 2017

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat. Även kulturella inslag får sin plats i flera av Birdwaves resor.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör där inget annat anges, idé och guidning.

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

BG 5405-7278

Vi besöker Algarveområdet i en mycket intressant tid.

Det blir både en tur till havs för att få närkontakt med alla havsfåglar som finns i området. Eminenta fotomöjligheter erbjudes!

På stäppen söker vi efter både stortrapp och småtrapp tillsammans med andra intressanta arter som detta landskap erbjuder. Här finns det chans på både Ruppelgam och Hökörn.

Vid Carbanos i Sagres kan det, vid rätt vindar, vara ett imponerande rovfågelsträck.

Tavira erbjuder många vadare och vårt hotell ligger "mitt i smeten"

Vi flyger direkt till Faro mitt på Algarvekusten.

 

9-16 september 2017

Max 7 deltagare (fullbokad, boka reservplats)

Pris 17.900 SEK halvpension inkl. flyg

Enkelrumstillägg 2.950 SEK

I priset ingår svensk guide, halvpension, alla transporter, 1 båtresa i Sagres.

Guide:

Lars Göte Nilsson

 

Anmälningsavgift 2.500 SEK sätts in på bankgiro 5405-7278 i samband med anmälan

 

Algarve, Portugal

9-16 september 2017

 

"När fåglarna är mer än ett X"

 

 

Havsfåglar och stäppens fåglar i Europas glömda område!

 

Denna resa går till det södra hörnet av Portugal. De kommande fyra dagarna upplever vi en mycket omväxlande natur och fågelliv. Vi tar båten för ett par timmar för att leta efter sjöfåglar och tar med oss "chum" som snabbt lockar sjöfågel till båten. Här letar vi bland många stormsvalor efter havslöpare, en närmare titt på gulnäbbade liror (kanske båda sorter!), balearisk lira havssulor och storlabb. Har vi tur dyker kanske större lira, tärnmås och grålira upp.

Havsfåglar är en av resans viktigaste ingredienser, och vid pålandsvind kommer vi "havsfågelskåda" från Cabo de San Vicente, där en ström av havssulor passerar, och där vi kommer att se toppskarv, liror och labbar på villkor som liknar en stor sträckdag på västkusten.

Om det är ostvind är det dags för en annan av Sagres största sevärdheter: rovfåglar. Det kan inte jämföras i mängd med Gibraltar eller Bosporen, men arterna är det inget fel på. På en bra dag ser vi tvåsiffriga antal av orm- och dvärgörnar, svarta storkar och alla arter som är knutna till Europa. En liten flock med gåsgam ska alltid kollas igenom efter ruppelgam, som förekommer här årligen, och har vi tur får vi se en spansk kejsarörn, hökörn och stäpphök.

I hela området rastar många småfåglar, dels fåglar som kommer från både norra och södra Europa samt mer lokala arter som, provencesångare, sammetshätta, lagerlärka och alpkråka.

Måsarna är här - och i laguner längre österut - ett kapitel för sig. Medelhavstrut - både medelhavs formen och atlantformen lusitanius ses i mängder och de förekommer här tillsammans med massor av silltrut. I laguner längre österut ser vi flockar av rödnäbbade trutar och långnäbbad mås. I laguner, som innehåller en rik sjöfågelfauna, inklusive många rastande vadare, finns det chans på rariteter såsom större piplärka och amerikanska vadare.

Det blir hektiska dagar, kompletterat med besök vid ytterligare våtmarker med andra specialiteter såsom flamingo, bronsibis, de vita hägrarna, svartvingad glada och purpurhöna.

Vi besöker också stäpperna norr om Sagres, med Portugals bästa möjligheter för stor- och småtrapp, samt många rovfåglar, bland annat med goda möjligheter på grågam, ruppelgam, spansk kejsarörn, hökörn och den mörka formen av ängshök. Här finns också svartbukig flyghöna, dvärg- och korttålärka samt iberisk varfågel.

Denna resas fokus är arter som en nordbo sällan kommer nära. En underbar blandning av hav, kust och stäpp väntar oss. Detta är en fågelresa med fokus på att lära känna fåglarna som mer än ett X. Vi prioriterar långvariga observationer av fåglar, så du är beredd att ta itu med dem hemma, och på så sätt är resan också mycket lämplig för fotografer - här är ingen stress, men kvalitetstid med dina kamrater.

 

9 sep

Flyg till Faro från Köpenhamn tidig morgon. Vi åker med minibuss mot Sagres. Vi gör något skådarstopp på vägen. Inkvartering på högklassigt hotell vid Atlantkusten. Hotellet ligger med fin utsikt över hamnen i Sagres.

 

De nästkommande dagarna kan dagsprogrammet ändras efter väderförhållande. Vid hård vind kan båtturen ställas in och vid västvind prioiteras havsfåglar. Vid ostvind är det rovfåglar och småfågel som gäller.

 

10 sep

Förmiddag med "pelagic båttur" för havsfågel. Riktiga närobsar som är en väldigt speciell upplevelse för både skådaren och fotografen.

Båtturen kan flyttas till annan dag beroende på väder.

Eftermiddag i omgivningar vid Sagres.

 

11 sep

Morgon vid fyren Cabo de sao Vicente för havsfågelspan. Eftermiddag som dag 2.

 

12 sep

Ännu en dag vid Sagres där vädret bestämmer vart vi skådar.

 

13 sep

Efter frukost kör vi mot Alentejostäppen. Vi skådar i området runt Castro Verde efter bla stortrapp, småtrapp, flyghöns och givetvis områdets häftiga rovfåglar. Vi tillbringar en natt i detta område och får fina möjligheter till mer fågel på stäppen innan vi drar oss mot Tavira som ligger vid Algarvekusten.

 

14 sep

Vårt hotell ligger mitt i smeten i Ria Formosa. Härlig skådning i hotellets närhet. Vadare, rödnäbbade trutar, långnäbbad mås och mycket mer. Utanför hotellet brukar vi se ett antal tjockfot.

 

15 sep

Eventuellt kan vi ta ut på en havstur från Fuseta där vi åker båt genom Ria Formosa våtmark ut på öppna havet. Denna tur ingår inte i priset, kostnad ca 40€/pers. Lunch i Fuseta med färskgrillad fisk för den som önskar det. Eftermiddag i Ria Formosa med härlig skådning i denna intressanta våtmark.

 

16 sep

Hemresa från Faro till Köpenhamn.