Georgien 17-27 april 2017

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort.

Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat.

Även kulturella inslag får sin plats i flera av Birdwaves resor.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att

resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör, idé och guidning

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

BG 5405-7278

Större rosenfink i Kazbegi

En fantastisk resa till Georgien med målarter som större rosenfink, kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt och kaukasisk orre!

I Kazbegiområdet finns det bra chans för alla dessa innan de drar sig upp mot de högre höjderna.

Vid denna tiden är även sträcket av fåglar i full gång och vi hoppas få se en hel del flyttfåglar på sin väg norrut.

Vackra vyer och platser där vi får uppleva både vacker natur och många spännande fåglar.

 

17-27 april 2017 9-11 deltagare

23.900 SEK Fullbokad

Anmälningsavgift, 2500:- sätts in på

bankgiro 5405-7278

I priset ingår flyg Köpenhamn-Warsawa

Tbilisi tor, inhemsk och svensk

guide, alla transporter i 4-hjulsdrivna fordon, helpension, alla övernattningar i dubbelrum. Enkelrumstillägg 2.300:-

Svensk guide:

Lars Göte Nilsson

 

Arrangör

Birdwave

Sjöcronas gata 4A

291 53 Kristianstad

 

Vi har kammarkollegiets

resegarantier

 

Anmäl dig här:

 

Betalningsanvisningar:

Birdwave

Bankgiro 5405-7278

 

Betala från utlandet:

Länsförsäkringar Bank

IBAN SE19 9020 0000 0902 3599 1513

BIC/SWIFT ELLFSESS

Birdwave, Sjöcronas gata 4a

291 53 Kristianstad Sverige

Georgien

17-27 april 2017

i samarbete med SkOF-res

 

17 april

Avresa från Köpenhamn

 

18 april

När vi tidigt på morgonen ankommit till Tbilisi flygplats blir vi hämtade och åker sen direkt upp till Kaukasus.

Vårt mål är Kazbegi som blir vår bas de närmsta tre dagarna. Första dagen utforskar vi området runt byn Stepantsminda där kornknarrar, rosenfinkar och rödpannade gulhämplingar förekommer rikligt. Buskmarkerna och kärren längs med floden är bra för flyttande småfåglar.

Om vädret tillåter så skådar vi rovfågel på eftermiddagen som är väldigt bra i det här bergspasset där över 30 olika arter rovfåglar har setts här.

 

19 april

Vi börjar dagen tidigt för att leta efter kaukasisk snöhöna. Denna art kan vara svår, men en lokal nära vårt hotell är dokumenterat pålitlig. Här finns det också en bra lokal för större rosenfink. På eftermiddagen besöker vi ett omfattande område med havtornsbuskar där bergrödstjärt övervintrar och vi kollar av klippbranterna efter murkrypare. Om tiden räcker till kör vi norrut till en koloni med gåsgam. Den senaste tiden har det funnits något par grågam här också.

 

20 april

Idag åker vi upp till Gergeti church, ett bra ställe att se kaukasisk orre. Här kan vi även se lammgam, gåsgam, berggransångare och vinterhämplingar. Vi fortsätter vår vandring uppför berget och letar efter arter vi kanske har missat tidigare. Vi tittar även efter den endemiska östkaukasiska stenbocken.

 

21 april

Morgonskådning i dalen för att kolla efter nyanlända vårflyttare. Efter det transport till Tbilisi.

På vår väg tillbaka stannar vi vid det spektakulära Jvari passet (för snöfink) och vi stannar även i ett skogsområde där det finns kaukasisk lundsångare och balkanflugsnappare. På eftermiddagen besöker vi en av de östligaste häckplatserna för Krupers nötväcka.

 

22 april

Öster om Tbilisi börjar ett stort halvtorrt landskap med stäpp, klippformationer, grunda sjöar och ett flodrikt skogsområde. Denna region har den största tätheten av kejsarörn i Georgien. Var 5:e kilometer längs floden har bo hittats. Vi kommer att följa floden , möta en mängd olika rovfåglar , bland annat ormörn, havsörn, mindre skrikörn och stäppörn. Här kan vi också hitta de inhemska raserna av fasan och svart frankolin. Sent på eftermiddagen når vi Dali reservoaren , där vi kommer att bo i små, enkla stugor där vi har egen kock med oss. I sjön finns det oftast många rara fåglar, inklusive dvärgskarv och krushuvad pelikan.

 

23 april

Sällan besökt av fågelskådare. Området söder om Dalireservoaren är en av de vackraste och mest intakta stäpp ekosystemen i Georgien. Efter att ha passerat kolonier av rödfalk och blåkråkor, kör vi upp till ett litet berg där vi har utmärkt utsikt över bergssluttningar och Lori dalen. Åsen har flera par grågam som har sina bon i stora enar. Åsen används som ledlinje för sträckande rovfåglar och jungfrutranor. Vi stannar vid de väldigt speciella " mud volcanos " , innan vi tar oss tillbaka till civilisationen. Vi kommer att tillbringa natten i Signaghi , en historisk stad i Georgiens berömda vinregion , med utmärkta restauranger och varmhjärtade människor.

 

24 april

Vashlovani NP är ett stort område av kuperad skogsstäpp i Georgiens östligaste hörn.

Den är särskilt rik på däggdjur, inklusive varg, guldschakal, persisk gasell, björn och lodjur . Parkens norra del är ett utmärkt utgångspunkt för att söka efter dem. Nära våra bungalows är bra områden att leta efter några av specialiteterna, som omfattar östlig sammetshätta, spansk sparv och klippnötväcka.

 

25 april

På vår väg tillbaka västerut passerar vi genom Pantisharaklyftan som hyser den östligaste populationen av slagfalk. Resan vidare tar oss genom Shirakislätten där tatarfalk ofta ses och jungfrutranor ofta rastar i små kärr innan vi framåt kvällen drar oss mot Tbilisi.

 

26 april

De väl bevuxna höghöjds sjöarna iJavakheti skryta med ett antal speciella arter, inklusive svärta och en lokal underart av trana.

Både vit- och krushuvad pelikan häckar i sjöarna och på de leriga stränder rastar en hel del vadare såsom tereksnäppa, ökenpipare och stäppvipa.

Natt i Tbilisi.

 

27 april

Efter mat och någon drink för att fira kvällen innan blir vi körda till flygplatsen för flyget hem.

 

 

 

 

 

 

Rödpannad gulhämpling

Bergrödstjärt

Kaukasisk orre

Berggransångare

Blåkråka

Rödfalkar

Östlig sammetshätta