Georgien-Armenien 25 april-14 maj 2018

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat. Även kulturella inslag får sin plats i flera av Birdwaves resor.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör där inget annat anges, idé och guidning.

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

BG 5405-7278

Större rosenfink i Kazbegi

Georgien och Armenien

Pris 39.900:- Fullbokad

 

endast Georgien, enkelrumstillägg 2.100:-

Pris ca 23.900:- (flygbiljettpriset kan ha ändrats när du gör din bokning)

Fullbokad

 

endast Armenien

Pris 19.900:- Fullbokad (pga sjukdom kan det bli en plats ledig) anmäl ditt intresse via mail info(at)birdwave.se

 

I priset ingår flyg Köpenhamn-Tbilisi

Yerevan-Köpenhamn (Georgien-Armenien)

 

Köpenhamn-Tbilisi tor (Georgiendelen)

 

Köpenhamn-Yerevan tor (Armeniendelen)

 

Plats i dubbelrum, inhemsk och svensk guide, alla transporter, alla måltider.

Alla priser är inte klara men det bör inte avvika nämnvärt från ca priset.

Birdwave reserverar sig för valutaförändringar

Anmäl dig här!

Kontakta gabriela@turretur.se för betalningsinfo.

 

Svensk guide:

Lars Göte Nilsson

+inhemska guider

 

 

Denna resa arrangeras av Tur & Retur resebyrå

Norra Storgatan 16, 252 20 Helsingborg

Org.nr: 556528-1226

www.turretur.se tel 042-139500

gabriela@turretur.se

En fantastisk resa till Georgien och Armenien med målarter som större rosenfink, kaukasisk snöhöna, bergrödstjärt, kaukasisk orre, kaukasisk järnsparv, persisk stenskvätta, grön biätare, bergortolan, rödpannad gulhämpling, kaspisk snöhöna och mycket mer!

Vi får även uppleva en fantastisk natur, Kaukasus, gamla Tbilisi, Yerevan med Genocide muséet, Armash, en av de mest betydelsefulla våtmarkerna i WP.

Denna resa är för max 10 deltagare.

Det finns även möjlighet för den, i mån av plats, som enbart vill följa med till Georgien eller Armenien.

Programavvikelser kan förekomma.

 

 

Kaukasus, Kazbegi-Georgien

Armash med Ararat, Armenien

 

Georgien!

 

25 april

Avresa från Kastrup, Köpenhamn sen eftermiddag.

 

26 april

När vi tidigt på morgonen ankommit till Tbilisi flygplats blir vi hämtade och åker sen direkt upp till Kaukasus.

Vårt mål är Kazbegi som blir vår bas de närmsta tre dagarna. Första dagen utforskar vi området runt byn Stepantsminda där kornknarrar, rosenfinkar och rödpannade gulhämplingar förekommer rikligt. Buskmarkerna och kärren längs med floden är bra för flyttande småfåglar.

Om vädret tillåter så skådar vi rovfågel på eftermiddagen som är väldigt bra i det här bergspasset där över 30 olika arter rovfåglar har setts här.

Natt i Stepantsminda

 

27 april

Vi börjar dagen tidigt för att leta efter kaukasisk snöhöna. Denna art kan vara svår, men en lokal nära vårt hotell är dokumenterat pålitlig. Här har vi också sett flera kaukasiska orrar. Det finns också en bra lokal för större rosenfink. På eftermiddagen besöker vi ett omfattande område med havtornsbuskar där bergrödstjärt övervintrar och vi kollar av klippbranterna efter murkrypare. Om tiden räcker till kör vi norrut till en koloni med gåsgam. Den senaste tiden har det funnits något par grågam här också. Natt i Stepantsminda

 

28 april

Idag åker vi upp till Gergeti church, ett bra ställe att se kaukasisk orre. Här kan vi även se lammgam, gåsgam, berggransångare och vinterhämplingar. Vi fortsätter vår vandring uppför berget och letar efter arter vi kanske har missat tidigare. Vi tittar även efter den endemiska östkaukasiska stenbocken. Natt i Stepantsminda

 

29 april

Morgonskådning i dalen för att kolla efter nyanlända vårflyttare. Efter det transport mot Kakheti.

På vår väg tillbaka stannar vi vid det spektakulära Jvari passet (för snöfink) och vi stannar även i ett skogsområde där det finns kaukasisk lundsångare och balkanflugsnappare. På kvällen går vi på en trevlig vinprovning i Sighnaghi.

Natt i Sighnaghi.

 

30 april

Området söder om Dalireservoaren är en av de vackraste och mest intakta stäpp ekosystemen i Georgien. Denna region har den största tätheten av kejsarörn i Georgien. Var 5:e kilometer längs floden har bo hittats. Vi kommer att följa floden , möta en mängd olika rovfåglar , bland annat ormörn, havsörn, mindre skrikörn och stäppörn. Här kan vi också hitta de inhemska raserna av fasan och svart frankolin.

Efter att ha passerat kolonier av rödfalk och blåkråkor, kör vi upp till ett litet berg där vi har utmärkt utsikt över bergssluttningar och Lori dalen. Åsen har flera par grågam som har sina bon i stora enar. Åsen används som ledlinje för sträckande rovfåglar och jungfrutranor. Om tiden tillåter stannar vi vid de väldigt speciella " mud volcanos " , innan vi tar oss tillbaka till civilisationen. Natt i Dedoplistskaro.

 

1 maj

Vashlovani NP är ett stort område av kuperad skogsstäpp i Georgiens östligaste hörn.

Den är särskilt rik på däggdjur, inklusive varg, guldschakal, persisk gasell, björn och lodjur . Parkens norra del är ett utmärkt utgångspunkt för att söka efter dem. Vi stannar även i områden för att leta efter några av specialiteterna, såsom östlig sammetshätta, spansk sparv och klippnötväcka

Natt i Dedoplistskaro.

 

2 maj

Pantishara Gorge. Här kan vi få fina obsar på överflygande skrikörnar, stäppörnar mm. Vi gör även en vandring i detta fantastiska landskap och letar efter nyanlända småfåglar. Natt i Dedoplistskaro.

 

3 maj

Davit Garejas vackra bergskloster, som har skurits ut i klipporna från 600 talet och framåt. En fin kulturell miljö med bra fågelliv, där vi sannolikt hittar blåtrast, klippnötväcka, nunne- och finschstenskvätta.

Öster om Tbilisi ligger en stor stäpp, med vassbevuxna sjöar och stenhällar. På den grunda Jandari-sjön kommer vi att titta efter krushuvad pelikan, purpurhöna (poliocephalus) och dvärgskarvar. På stranden kan vi hitta alla typer av vadare, inklusive myrsnäppa och tereksnäppa. Natt i Tbilisi.

 

4 maj

På morgonen letar vi efter bla Krupers nötväcka som häckar en bit utanför Tbilisi. Eftermiddagen besök i Old Tbilisi med avslutningsmiddag.

Natt i Tbilisi.

 

5 maj

Hemresa för Georgiengruppen.

Transport med buss till armenska gränsen. Här bytar vi guide och buss och tar oss mot Yerevan i Armenien.

 

Armenien!

 

6 maj

Vi besöker folkmordsmuséet och Genocide Memorial

Park , där vi också tar en tur för fågelskådning och tittar efter bla

balkanspett i den närbelägna parken. Trevlig kort promenad i Yerevan

center och middag downtown. En perfekt start på vår vistelse i

Armenien.

Natt i Yerevan

 

7 maj

Från Yerevan kör vi till Dilijan Nationalpark nära staden Dilijan i Tavush regionen som är känd för sina lummiga skogar och den bergiga terrängen. Här kan vi se kungsörn, mindre skrikörn, dvärgörn. I skogen förekommer mellanspett, mindre- och balkanflugsnappare samt kaukasisk lundsångare mm.

Färden går vidare till Lake Sevan , som är världens näst

största alpina sjön och täcker en area på nästan 1.300 kvadratkilometer.

Runt Lake Sevan finns det en imponerande artrikedom.

Häckningsfaunan är ganska begränsad, men området hyser en betydande koloni av armenisk trut (främst längs den nordvästra kusten). Vi får se många hägrar, Acrocephalus sångare , bronsibis , fiskgjuse, små- och svarthalsade doppingar, vitvingad tärna och rödhuvade dykänder. Natt i Sevan (Harsnaqar Hotel).

 

8 maj

Vi fortsätter sedan via Vardenyats passet till Noravank. Vardenyats bergspass ( 2410 m.ö.h.) är den kortaste vägen som förbinder historiska Gegharkunik med Vayots Dzor regionen . Det är en intressant plats för ortolansparv, rostand, rosenfink, stentrast, lammgam, mindre skrikörn, ormörn, örnvråk och många andra rovfåglar. Detta är även en mycket bra plats för riktigt fina obsar på kaukasisk järnsparv, snöfink, stentrast och blåhake.

Nästa stopp blir Noravank som ligger helt underbart uppe i bergen.

Speciella arter häruppe är rödpannad gulhämpling, alpkajor, alpkråkor, östliga och västliga klippnötväckor. Lammgam brukar passera över kyrkan och klostret.

Natt i Yeghegnadzor (Arpa hotel)

 

9 maj

Vi åker över Sisianplatån till Spandarian reservoaren. Där kommer vi att stifta bekantskap med en rödfalkskoloni som våra guider jobbar med i Armenien . På vägen från Gorayk till Goris kan vi se rosenfink , svarthakad buskskvätta (armenicus), buskskvätta och svarthuvad sparv. Örnvråk, dvärgörn, mindre skrikörn, gåsgam, smutsgam och lammgam finns det här. Eftersom vårsträcket fortfarande pågår har vi chans på stäppörn också. Vårt nästa stopp är Tatevklostret och dess otroliga dal . I klyftan finns kolonier med gåsgam . Även lammgam, smutsgam , orm- och dvärgörn samt mindre skrikörn kan beskådas här från linbanan. Vi kommer att åka tillbaka med Tatev Wings som är världens längsta linbana, 5,7 kilometer lång med utsikt över den spektakulära ravinen. Den invigdes 2010.

Natt i Goris (Mirhav Hotel)

 

10 maj

Från Goris vi kommer att köra till Old Khndzoresk , som är en

medeltida by till stor del uthuggen i det mjuka berget . Vi passerar

ett antal konstgjorda grottor som nu används som stall. Längst ned

i ravinen , vänder vi nedströms för att nå en S. Hripsime kyrka från

1663. Platsen är grön och minnesvärd. Old Khndzoresk är ett bra

ställe att skåda rovfåglar såsom : gås- och smutsgam , lammgam och

flera olika örnarter. Örnvråk och stäppvråk är vanliga här. Vi har bra

chans på både stäpp- och kejsarörn.Vi fortsätter till en liten dal som heter Zedea. Här får vi bla se vitstrupig näktergal, medelhavsstenskvätta, finschstenskvätta, sommargylling, svartpannad törnskata, svarthuvad sparv, stensparv och många andra arter.

Natt i Yeghegnadzor (Arpa Hotel)

 

11 maj

Tidigt på morgonen åker vi för att få syn på en av målarterna Kaspisk

snöhöna i Yeghegnadzor bergen. Vi kommer att tillbringa en stor del av tiden uppe i bergen för att få syn på vår målart. Givetvis

kommer vi att få se en hel del annat också, kanske vilda getter.

Vi åker vidare till Vedi dalen med sina kullar. Detta är en halvöken med

steniga sluttningar och här finns rariteter såsom bergortolan, mongolfink, ökentrumpetare, ökenfink, blek stensparv, isabellastenskvättor, trädnäktergal, blåkråka, biätare och mycket mer. Resan 2016 gav också en mindre sånglärka här.

Natt i Yerevan

 

12 maj

En av resans absoluta höjdpunkter är Armash fiskodlingar som är en av Kaukasus bästa ornitologiska ”hotspots” och den enda plats som ståtar med den största koncentrationen av olika fågelarter i Armenien. Precis vid foten av Noaks berg, Ararat. Platsen är ett viktigt globalt fågelområde. Armash är platsen för sällsynta arter såsom dvärgskarv, vitögd dykand, tjockfot, sumpvipa, rödvingad vadarsvala, styltlöpare, grön biätare, skärfläcka, bronsibis, skedstork, fiskgjuse, östlig sammetshätta, marmorand och kopparand.

Våtmarkerna vid Khor Virap är ett tätt nätverk av vass med öppet

vatten. Bland dessa vassar kan sångare, vadare och andra våtmarksfåglar hittas. Andra fåglar som finns här är trädnäktergal, rosenstare, svartpannad törnskata, blåkråka, biätare, fältsångare, kaveldunsångare mm.

Senare på dagen besöker vi närbelägna Oorts mountain med specialarter såsom persisk stenskvätta, vitstrupig näktergal, östlig och västlig klippnötväcka, mästersångare, orientsångare, eksångare mm

Natt i Yerevan

 

13 maj

Mount Aragats topp ligger på 4090 meter , vilket gör det till den

högsta punkten i Armenien . Aragat är ett utmärkt område för skogsmark-, ängs – stäpp och ”subalpina” arter . Kaukasisk järnsparv,

stentrast , ringtrast och vitstrupig näktergal kan hittas i den fjällnära

zonen , medan alpjärnsparv, snöfink , bergsökenfink, berglärka och

alpkråka förekommer i blockfälten längre upp på berget. Rovfåglar

såsom stäppvråk, sparvhök och mindre skrikörn svävar över

skogsområdena, medan ormörn och brun glada frekventerar ängs –

och stäppområden. De branta klipporna som omger kratern är hemvist

för murkrypare (sällsynt) och lammgam.

Amberd är namnet på den från 600-talet armeniska fästningen som

ligger 2.300 meter över havet, på sluttningarna av Mount Aragats vid

sammanflödet av Arkashen och Amberd floderna i provinsen Aragatsotn. Namnet kan översättas till ” fästning i molnen ”.

Natt i Yerevan

 

14 maj

Hemresa tidig morgon

 

Kaukasisk orre

Alpjärnsparv

Sumpvipa

Rödpannad gulhämpling

Grön biätare i Armash

Rödfalkar

Snöfink

Bergrödstjärt i Kazbegi

Rosenstarar

Berggransångare

Ökentrumpetare i Vedi

Biätare och en ökenfink på en tråd i Vedi

Kaukasisk järnsparv

Armenien

Georgien-Armenien

25 april - 14 maj 2018