Peru 16 nov-2 dec 2017 Dagsprogram på svenska

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat. Även kulturella inslag får sin plats i flera av Birdwaves resor.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör där inget annat anges, idé och guidning.

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

BG 5405-7278

Peru är en av världens mest artrika länder, med en lista på mer än 1800 arter, varav ett stort antal endemiska och relativt nyupptäckta arter. Vi åker på en äventyrlig resa i högt tempo och vi får uppleva många sidor av denna fascinerande kontinent Sydamerika - från sandslätter och klippiga stränder för att torra fjälldalar, molnskogar, imponerande toppar insvepta i snö och moln till unika Pylolepis-skogar, några dagar på legendariska Manu Road och en världsattraktion i Machu Picchu. Resan koncentras till Anderna, där vi kommer att leta efter några av kontinentens mest eftertraktade arter, säregna ugnfåglar och spektakulära kolibrier och vi kommer att färdas på Stilla havet för att skåda havsfåglar. Det är en resa fylld med upplevelser och många fåglar kommer att fastna i våra minnen för all framtid. För att få bästa möjliga resultat för deltagarna är antalet platser begränsat till 6-8 personer, med två ledare. Detta ökar avsevärt möjligheterna för alla få se så mycket som möjligt, och att närobservationer och fotografering får de allra bästa förutsättningar. För Birdwaves deltagare är det bästa endast gott nog. Följande är en preliminär rutt - i den meningen att förändringar kan förekomma i samband med den ordning i vilken vi besöker platser. Resan arrangeras i samarbete med Kolibri expeditioner, som drivs av Gunnar Engblom - en legend i sydamerikansk ornitologi, och Klaus Malling Olsen som besökt Peru tre gånger under de senaste åren. Det kommer att bli en upplevelse för livet!

 

16 nov-2 dec 2017 6-8 deltagare

Pris 47.900 SEK exkl. flyg

(2-4 platser kvar)

Anmälan gör du här!

För flygbiljett kontakta Tur och Retur resebyrå gabriela@turretur.se

Guide Klaus Malling Olsen och

lokal guide

 

Betalningsanvisningar:

Tur och Retur Resebyrå

Bankgiro 273-0323

Ange: Peru 16nov-2 dec 2017 + ditt namn

 

Denna resa arrangeras av

 

Tur och Retur

Norra Storgatan 16

252 20 Helsingborg

Tel 042 13 95 00

 

 

 

 

Resedokument:

Vanligt pass som måste vara giltigt sex månader efter hemresedagen.

Inget visum behövs.

 

Vaccinationer och andra läkemedel:

Gula febern rekommenderas men har du det är det livslångt skydd. Ta med vaccinationskort.

Hepatit rekommenderas mot hepatit. Har du fått vaccinet en gång och sedan en booster inom sex månader är giltighetstiden minst 10 år, troligen för livet.

Malariatabletter är inte aktuellt, men myggmedel rekommenderas. Denguefeber som sprids av myggor kan förekomma.

Sjösjuketabletter av märket Marzine (inte lugnande) rekommenderas före sjöresa.

Diamox, som fungerar lite som sjösjuketabletter är effektiva mot höjd symtom.

Vi avancerar uppåt snabbt och lika snabbt ner igen varför det är rimligt att skydda sig med Diamox, som tar bort höghöjdssymptom som huvudvärk.

Annars ta med din vanliga resemedicin.

 

Kläder

Vi kommer att röra oss i mycket varierande klimat. Vattentäta kläder rekommenderas starkt vid Cucso, liksom gummistövlar, de är också perfekta på leriga stigar i Anderna. Paraply är också ett tips.

Till lägre höjder är gymnastikskor och liknande utmärkt.

Fleece och extra varm innerklädsel bör användas på dagar när vi går på höga höjder.

Solhatt / mössa och solglasögon minskar de extrema ljusförhållanden på höga höjder.

Det finns inte sammanställt en lista över hur många uppsättningar av strumpor, etc. ni bör ha med – ni avgör det själv :)

 

litteratur:

Schulen etc. "Birds of Peru" är den obligatoriska boken för resan. Finns i Naturbokhandeln eller online.

 

Andean cock-of-the-rock

Peru

16 nov - 2 dec 2017

med Klaus Malling Olsen

 

Dag 1

Avfärd till Lima. Boende på hotell efter ankomsten, och kort genomgång. Hotel Gemina, Barranco

 

Dag 2

Kontrasten mellan höga Anderna och Stilla havet är enorm, som vi märker när vi med snabb båt är på väg ut till kontinentalsockeln utanför Callao. Fördelen med pelagisk tur här är att vädret beter sig normalt betydligt vänligare än på andra ställen – Stilla havet lever mestadels upp till sitt namn, men inte på fågelfronten. Redan efter en kort tur når vi San Lorenzo Islands där stora kolonier av tre arter skarvar finns, Peruvian Boobies, Sea-lions mm tar andan ur oss - och glöm inte att kontrollera tången nedanför kolonierna efter Blackish Oystercatcher och Peruvian Seaside Cinclodes. Sedan fortsätter vi till havs, tittar efter Peruvian Diving Petrel och labbar medan vi kastar ut ”chum” för att attrahera stormsvalor, varav 5 arter är möjliga. White-vented är den vanligaste och kan med svårighet separeras från Wilsons. Den stora Markham´s, Wedge-rumped och den vackra Hornby´s Storm Petrel gör Lima till stormsvalornas huvudstad. Flera arter av liror ses och bland albatrosser är det är oftast Waved samt Salvin´s Albatross som ses, liksom möjligheterna för Sabine´s gull och Swallow-tailed gull är bra. Fotomöjligheterna är lysande!

Denna dag erbjuder några välkända fågelfamiljer som representeras av ett antal arter man skulle åka långt för hemma - en överväldigande upplevelse. De välkända fågelfamiljerna lämnar vi dock bakom oss de närmaste dagarna. På kvällen tar vi bekvämt nattbussen (med 160 graders sittplatser) mellan Lima och Huanuco, dit vi anländer på morgonen. Buss till Huanuco.

Dag 3

Vi befinner oss nu i den andinska regionen med molnskogar där neotropical familjer som kolibrier, kotinger, ugnfåglar, antbirds och tangaror ägnas mest uppmärksamhet. Större delen av dagen vi besöker områdena kring Carpish Tunnel - en molnskog som är bland de bästa platserna för specialiteter som Sickle-winged Guan, flera kolibrier (bl.a Violet-throated Starfrontlet, Long-tailed Sylph, Chestnut-breasted Coronet, Collared Inca, Amerthyst-throated Sunangel ochTyrian Metaltail) Masked Fruiteater, Unstreaked Tit-tyrant, Trilling, Tchudis och Large-footed Tapaculo, Grey-browed Brush-finch, Golden-plumed Parakeet, Chestnut Antpitta, Slaty Finch och en mängd färggranna Tangaror. White-bellied Hummingbird - förekommer i Huanuco där det är regnskugga. Natt i Huanaco. Hotel Trapiche.

 

Dag 4

Vi stiger upp tidigt, redan kl 03:00. 40km från Huanaco är dagens två huvudlokaler gömda i Anderna - den mytomspunna Bosque Unchog. När ett team av forskare på 1970-talet besökte Bosque Unchog på 3800 meters höjd visade sig snart fyra nya arter för världen! Bland dessa är den vackraste och största av alla tanagers: Golden-backed Mountain Tanager, som har högsta prioriteten. No. 2. - Pardusco, en oansenlig brun tangar placerad i sitt eget släkte - är lättast, medan de andra två är betydligt svårare och kräver tur och bra väder (det senare kan vara ett problem): Bay-vented Cotinga och Rufous-browed Hemispingus. Det finns dock gott om andra andinska specialiteter att fördriva tiden med, bland annat en mängd andra tanagers (inklusive Yellow-scarfed och Brown-flanked), Coppery Metaltail, Neblina och Large-footed Tapaculo, Plenges Thistletail, Many-striped och Line-fronted Canastero, Paramo Seedeater, White-collared Jay och med tur Rufous Antpitta. En aktiv heldag i en unik miljö. Natt i Huanaco. Hotel Trapiche.

 

Dag 5

Vi hittar, på detta fantastiska område, många möjligheter och finner garanterat nya, spännande och kanske oväntade fåglar. Vi är trots allt i Peru, där nya arter för vetenskapen varje år upptäcks. Sedan kör vi till byn Junin vid Junin sjön för övernattning.

Enkel övernattning. Hotel Orwel, Junin.

 

Dag 6

Junin Lake ligger på 4000 meters höjd. Den sävomslutna sjön är livsmiljö för Junin Grebe. Världsbeståndet på omkring 300-400 exemplar finns alla här! Vi har från båten utmärkta möjligheter att få se fåglarna på nära håll. En annan endemisk art är Junin Rail, som vi dock måste ha tur för att se. Bättre är möjligheterna till Andernas sjöfåglar, Dark-winged- och Common Miner, kolibrin Black-breasted Hillstar samt sträckande vadare som Bairds Sandpiper. Efter besöket här fortsätter vi genom de höga Anderna tills vi når 4900 meter och når nu ännu mera kargt landskap - vindpinat och örtbeväxt där lamas äter gräs. Vi besöker småmossar i jakten på en av jordens mest karismatiska vadare: Diademed Plover! Den häckar här på en av få tillgängliga platserna. Detta är inte det enda specialiteten! På de högsta höjderna letar vi efter den stora, särpräglade White-bellied Cinclodes, som nästan bara ses här och finns mellan de många White-winged Cinclodes. Rufous-bellied Seedsnipe kan man ha tur att hitta häruppe samt även Stripe-breasted Antpitta. Flera arter bergfinkar och den märkliga kolibrin Olivaceous Thornbill som promenerar runt för att suga nektar från små blommor som växer direkt på marken. I dammar häckar Andean Gull och Giant Coot.  Vi bor på ett mycket enkelt pensionat i den pittoreska byn Huachupamba på 3300 meters höjd. Hotel Punkayan.

 

Dag 7

Mellan högsta Anderna och Lima breder Santa Eulalia Valley ut sig. Det är ett öde område som genomkorsas av en grusväg, och bara den torra livsmiljön skapar en helt annan sammansättning av fågelarter än den mer frodiga östra sidan av Anderna. På toppen letar vi efter Andean Tinamou, Andean Goose, Puna Teal, Crested Duck, Puna Snipe, Giant Hummingbird, Black Metaltail, Plain-breasted och Striated Earthcreeper, Mourning och Andean Sierra-finch, Band-tailed Seedeater och Cinereous Conebill. Om vi ​​har mycket tur ser vi den väldigt lite kända Rufous-breasted Warbling-finch. När vi kör vidare nedåt tittar vi efter Mountain Caracara, Mountain Parakeet, Giant Hummingbird och den extremt svåra White-cheeked Cotinga. På de lägre höjderna letar vi efter Peruvian Pygmy Owl, Black-necked Woodpecker, kolibrierna Oasis Hummingbird, Bronze-tailed Comet och Purple-coloured Woodstar, Thick-billed Miner, Canyon Canastero samt Streaked och Rusty-crowned Tit-Spinetail. Här finns också en bra plats för den mycket lokala Great Inca-Finch. Vi fortsätter neråt tills vi når Lima. Hotel Gemina, Barranco

.

Dag 8

Lima ligger vid Stilla havet, omgiven av öken med insprängda bördiga flodbäcken som åtminstone har grundvatten och där en stor del av Perus befolkning bor. Den stora staden är bland de bästa huvudstäderna för fåglar, eftersom det finns flera stora fågellokaler i stadens närhet. Vi börjar med reservatet Pantanos de Villa i stadens södra utkanter, där vi tillbringar hela morgonen. Biotopen här är små sjöar och våtmarker som gränsar till Stilla havet och omväxlande med flera torra och sandiga ytor. Redan här ser vi en av Lima kustens specialiteter: de stora flockarna med övervintrande Präriemåsar, som vid kusten blandar sig med flockar av Kelp och Belcher´s Gull medan de vackra inkatärnorna fiskar. Över havet flyger oändliga flockar av Perusulor, Perupelikaner och skarvar (Neotropic och Guanay). I lagunerna, söker vi efter hägrar, Puna Ibis, Plumbeous Rail, nordamerikanska vadare (både Mindre Gulbena och tre av de små snäpporna och wilsonsimsnäppa) samt två små fågelarter: Wren-like Rushbird och den unika Many-colored Rush Tyrant, båda finns i vass. I torra område söker vi efter Peruvian Thick-knee- den lokala tjockfoten. Överallt cirklar flockar av Black och Turkey Vulture, samt Harris´s Hawk som ofta ses i Lima.  Senare på dagen besöker vi klipporna vid Pucusana där den vackraste av skarvar, Red-footed Cormorant, häckar tillsammans med de imponerande Inkatärnorna. I de mer torra områdena finns flera arter av fröätare och Short-tailed Field Tyrant, Parrot-billed Seedeater samt den första av många arter av kolibrier, Peruvian Sheartail.

Efter den här resan är de flesta ganska utmattade. Eftermiddagen är ägnad för egen tid och kan spenderas med ett besök i några av Limas parker såsom el El Parque Olivar och Parque Ramon Castilla, eller bara den lilla parken nära hotellet i Barranco. Här häckar vanliga peruanska arter såsom Vermilion Flycatcher, Blue-black Grassquit, Long-tailed Mockingbird, de allestädes närvarande Rufous-collared Sparrow och Saffron Finch. Lite svårare är Amazilia Hummingbird och de omkringflygande gojorna Red-masked och Scarlet-fronted Parakeet, Pacific Parrotlet och White-winged Parakeet. Hotel Gemina, Barranco  

 

Dag 9

Tidigt på morgonen flyger vi till Cusco i Anderna. Staden ligger på 3300 meters höjd och vid ankomsten vi kör till Lago Huacarpay där vi tittar efter Speckled och Puna Teal, Andean Lapwing och flera kolibrier, varav den stora endemiska Bearded Mountaineer är en specialitet och återfinns på samma plats som Giant Hummingbird - världens största kolibri. Chiguanco Thrush är utbredd överallt i bergen och mer lokala specialiteter är Spot-winged Dove, Bare-faced Ground-dove, Streak-fronted Thornbird, Rusty-fronted Canastero, Golden-billed Saltator och Black-throated Flowerpiercer. Vi kommer också att leta efter den mycket lokala Chestnut-breasted Mountain-finch som vi också kan möta på fler ställen under resan. Hotel Antares, Cusco.

.

Dag 10

Från Cusco kör vi till den legendariska Manu Road, som sträcker sig från över 3000 meter höjd till låglandet i Amazonas. Vi koncentrerar oss på bergsskogar på denna resa och besöker ett brett spektrum av livsmiljöer längs denna för ornitologer nästan mytiska bergsväg. Den första dagen kör vi upp och passerar Acjanaco på 4200 meters höjd, där vi letar efter höglandsarter såsom Andean Flicker, Rufous Antpitta, Dórbigny´s Chat-tyrant, Ash-breasted, Mourning och Peruvian Sierra-finch, innan vi närmar oss Manu Road och tätare skog - med ett oslagbart urval av allt Andes molnskogar (elfin skogarna) kan erbjuda. Cotinger, tangarer och tyrannuletter med mycket eftertraktade arter såsom Solitary Eagle, Andean Guan, Versicoloured Barbet, Andean cock-of-the-rock, Barred och Band-tailed Fruiteater, Red-crested och Chestnut-crested Cotinga, Cerulean-capped Manakin, White-throated, Red-and-white och Rusty-breasted Antpitta, flera arter av kolibrier (bland Gould´s Inca, Tyrian och Scaled Metaltail, Long-tailed Sylph och den säregna Booted Racket-tail), Olive Finch och många arter ugnfåglar (inklusive den endemiska Marcapata Spinetail).

Vi bor på den fantastiska Paradise Lodge och göra de kommande två dagarna utflykter i olika höjder ner till ca 600 meter. Manu Paradise Lodge.

 

Dag 11

Vi kommer främst att besöka den övre delen av Manu Road där tiden fördrivs med att till 100% utforska molnskogens fauna. Vi kommer främst att titta efter det vi inte såg igår, och har god tid till närstudier och foto. Vi kommer definitivt att jobba på när det passerar en ”Birdwave” med tiotals arter plötsligt dyker upp, men det finns också mer avslappnade perioder. En sak är säker: artlistan, både den personliga och resans, ökar stadigt i de magnifika omgivningarna - kanske någon obeskriven tangar-art som syns på marken. Kommer vi att bli de första att fotografera den? Manu Paradise Lodge.

 

Dag 12

Denna dag ägnas åt Manu Roads nedre delar, huvudsakligen mellan 900 och 1200 meters höjd. Artsammansättningen är mycket annorlunda än högre upp, och barrskogen något närmare, men det finns också mer öppna partier, delvis odlade. Om det finns palm lundar så letar vi efter "palm specialitet” Point-tailed Palmcreeper. Grundläggande är att det är samma fågelfamiljer som vi såg högre upp, men med helt olika representanter. Bland de kolibrier som vi kommer att leta efter är specialiteter såsom Many-spotted Hummingbird och Wire-crested Thorntail. Peruvian Piedtail och Rufous-webbed Brilliant är mycket ovanliga, men inte omöjliga. Listan över tyrann-flugsnappare (inklusive den endemiska Black-backed Tody-flycatcher) och tangarer är oändlig! Andra arter, som vi letar efter här omfattar Rufous-breasted Wood-Quail, Chestnut-fronted Macaw, Black-streaked Puffbird, Lanceolated Monklet, Yellow-billed Nunbird, Blue-banded Toucanet, Buff-throated och Montane Foliage-gleaner, Streaked Treee-haunter, Warbling Antbird (nu Yellow-breasted Warbling-Antbird efter split) och Dot-winged Antwren, Yellow-breasted, Ornate och Stripe-chested Antwren. Manu Paradise Lodge.

.

Dag 13

Vi lämnar Manu tidigt men kör hela dagen genom utmärkta fågelområden och stannar ofta. Innan kvällen kommer vi fram till Ollantaytambo högt uppe i Anderna. Här checkar vi in på Munaytika Hotel, pittoreskt beläget mellan höga berg med spår från Inkatiden. Platsen är vår bas för de kommande 4 dagarna och vi kan improvisera en del av tiden, så att förändringar kan ske i dagsprogrammet. Det är viktigt att improvisera eftersom vädret kan vara ganska föränderligt häruppe. Hotel Munay Tika, Ollantaytambo

Dag 14

Machu Picchu är en världsattraktion helt i klass med Petra och Taj Mahal, och de imponerande välkända ruinerna från Inkatiden finns här, omgivna av skogsklädda branta berg. Det skulle vara konstigt om platsen inte innehöll också en mycket speciell fågelfauna och vi ska leta efter den endemiska Inca Wren, Cuzco Brush-Finch och Green-and-white Hummingbird, liksom den sällsynta Orange-breasted Falcon som vissa år häckar nära ruinerna.

I Vattenflödena under ruinerna, tittar vi efter Torrent Duck och White-capped Dipper och i skogarna här och i närheten finns Andean Guan, Mitred och Barred Parakeet, Grey-breasted Mountain-Toucan, Masked Fruit-eater, Black-streaked Puffbird, Ocellated Piculet, Highland Motmot, Variable Antshrike, White-eared Solitaire, Pale-legged Warbler, Mottle-cheeked och Sclater's Tyrannulet samt eleanier (White-crowned, Sierran och Highland) bara för att nämna några (!). Tangarer, som liknar finkar som utsatts för ett färgattentat är bland annat representerade av Saffron-crowned, Flame-faced, Rust-and-yellow och Beryl-spangled. Artrika dagar med trevliga överraskningar väntar oss!

Observera att de allra flesta av de listade arterna kan ses under hela vår vistelse vid Ollantaytambo. Hotel Munay Tika, Ollantaytambo

.

Dag 15

Vi går upp tidigt för att besöka passet Abra Malaga på 4200 meters höjd. Längs vägen stannar vi vid Inka-ruinerna vid Peñas, där två endemiska arter är av högsta intresse: White-tufted Sunbeam och Creamy-crested Spinetail. Sedan fortsätter vi upp mot höjderna till passet Abra Malaga. Efter en kort, lite jobbig klättring(på grund av höjd) når vi en av sydöstra Perus mest lättillgängliga polylepis skogar och kommer här särskilt att leta efter de svåra Royal Cinclodes och Giant Conebill, men även andra polylepis arter som Blue-mantled och Purple-backed Thornbill, Line-fronted, Cordillerean och Streak-throated Canastero, Puna Tapaculo, Puna Thistletail, Tawny och White-browed Tit-spinetail, Ash-breasted Tit-tyrant, Red-rumped Bush-tyrant, Brown-backed och White-browed Chat-tyrant samt Cinereous Conebill. Vi går på fårstigar neråt och på de lägre höjderna ser vi Andean Goose, Mountain Caracara, Shining Sunbeam och Thick-billed samt Black Siskin.

Andra specialiteter på de högre höjderna över 4000 meter är Andean Parakeet, Spot-winged Pigeon, den endemiska Chestnut-breasted Mountain-finch, Black-throated och Masked Flowerpiercer samt Golden-billed Saltator. Hotel Munay Tika, Ollantaytambo

 

Dag 16

Vi passerar idag passet och kör till molnskogarna vid Carrizales. Där stannar vi och tittar efter bland annat den endemiska Cusco Brush Pinch och Parodi´s Hemispingus, den vackra Grey-breasted Mountain-toucan, Violet-throated Starfrontlet, Scaled Metaltail, Puna Thistletail, Junin Canastero, Rufous och Undulated Antpitta, Diademed och Trilling Tapaculo, Rufous-breasted och Brown-backed Chat-tyrant, Plushcap, Three-striped Hemispingus och Rust-and-yellow samt Golden-collared Tanager, Scarlet-bellied och Grey-breasted Mountain-tanager, Slaty Brush Finch och Tit-like Dacnis - för att bara nämna några av möjliga arter i områdets molnskog. Vi fortsätter mot Apurimac och ska på eftermiddagen besöka Chonta - för svenska deltagare är Chonta känt från TV-serien "Det Stora fågeläventyret", eftersom det är där deltagarna kommer att få möjlighet att se de enorma Andean Condors flyga till sina övernattningsplatser. Det är en promenad på tre kilometer till platsen men det är värt allt när planetens största flygande fåglar makligt cirklar rätt framför en! När mörkret faller vi söker efter

Koepcke´s Screech-owl och Peruvian Pygmy Owl. Hotel Inti Killa, Limatambo.

 

Dag 17

Runt Apurimac letar vi denna sista dag efter ytterligare några endemiska arter: White-eared Puffbird, Pale-tailed Canastero (ssp usheri), Apurimac Spinetail, Apurimac Brush-finch och Vilcabamba Tapaculo. På eftermiddagen flyger vi från Cusco till Lima, för att senare checka in på planet till Europa efter en makalös fågelresa.

 

 

 

 

Diademed Plover

White-bellied cinclodes

Waved Albatross

Inca Tern

Scarlet-bellied Mountain Tanager

Andean condor

Barred fruiteater

Cusco Brush-finch

Peruvian Thick-knee