Ungern 21-28 maj 2017

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort.

Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat.

Även kulturella inslag får sin plats i flera av Birdwaves resor.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att

resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör, idé och guidning

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

BG 5405-7278

Aftonfalkar i Ungern Foto:Johan Verbanck

Den här resan kännetecknas av en stor variation av livsmiljöer, från fjällnära bokskog till primär stäpp. Därför kan ett stort antal fåglar med en mycket varierad fördelning påträffas. Fågelarter, såsom slaguggla och vitryggig hackspett, som häckar i de norra regionerna kombineras med asiatiska exotiska arter såsom aftonfalk, tatarfalk och kejsarörn. Utöver dessa, finns det en mängd olika fåglar i den sydöstra delen, såsom biätare, stortrapp, svartpannad törnskata och blåkråka. Förutom fåglar, kommer vi också att få se andra vilda djur. Vackra vårfjärilar, såsom sydlig hålrotsfjäril och mnemosynefjäril kommer att korsa våra vägar. Klockgrodor kommer att sjunga sina konstiga låtar unisont i våtmarker som vi besöker.

Eftersom Birdwave har Sven Birkedal som svensk reseledare kommer alla fjärilentusiaster också att få sitt lystmäte.

På vår fjärilsresa hit såg vi 95 arter dagfjärilar.

 

21-28 maj 2017 9-12 deltagare

Pris 11.900:- exkl. flyg (2 platser kvar)

Enkelrumstillägg 1.200:-

Samling Budapest flygplats

plats i dubbelrum, helpension

alla transporter och guidning av svensk och inhemsk guide.

Svensk guide: Sven Birkedal

 

 

Anmälningsavgift 1.500:- sätts in på bankgiro 5405-7278.

 

Betalningsanvisningar:

Birdwave

Bankgiro 5405-7278

 

Betalningar från utlandet:

Länsförsäkringar Bank

IBAN SE19 9020 0000 0902 3599 1513

BIC/SWIFT ELLFSESS

Birdwave, Sjöcronas gata 4a

291 53 Kristianstad Sverige

 

Ungern

21-28 maj 2017

 

21 maj

Vi anländer till en liten, genuin och lugn by som är en bra start på resan.

Byn Lator som ligger på gränsen till Bukk National Park ( i norr ) och den vulkaniska platån ( i söder ) , ett avlägset område är med höga naturvärden.

Ett underbart boende med en härlig värdfamilj där Rob är med oss det mesta av veckan som guide och Barbara serverar oss fantastisk hemlagad mat.

I trädgården och dess direkta omgivningar finns tre örnarter av vilka kejsarörn ses mest ( ibland från trädgården ! ). Vi ser många andra fåglar, såsom grå flugsnappare och halsbandsflugsnappare ( häckar i fruktträdgården ! ), spillkråka, mindre hackspett och framförallt mellanspett, gråspett, göktyta, härfågel, biätare, kattuggla etc. stenknäck är mycket vanlig och kan fotograferas från vår gömsle i trädgården.

 

22 maj Vulkaniska platån

Den första dagen kommer vi att utforska flera platser i närheten av vårt boende.

Först av allt gör vi en promenad till den vulkaniska platån i sydlig riktning. Här finns goda chanser att se kejsarörn och ormörn samt karaktäristiska fåglar i dessa marker såsom svarthakad buskskvätta, kornsparv, härfågel, höksångare, törnskata, turturduva, stenknäck, mindre hackspett , mellanspett, gråspett, spillkråka

och biätare.

Vi besöker också en kulle med en magnifik utsikt för att spana efter rovfåglar, såsom ormörn och och mindre skrikörn. Några par biätare häckar i närheten. Nere i dalen hörs trastsångare och flodsångare.

 

23 maj Lilla Hortobagy, stäpp och våtmark

Lilla Hortobagy är ett 30,000 hektar stort naturreservat utan en enda kvadratmeter asfalt. Vi har särskilda avtal med att komma in i de centrala delarna av det. När vädret tillåter, kommer en guide att vägleda oss genom stäppgräsmarken, våtmarker och de små akasiaskogarna. Vi kommer att få se ett stort antal av svartpannade törnskator och blåkråkor. Beroende på nederbörden under vintern, kommer våtmarkererna att bjuda på skägg- och vitvingade tärnor samt sjöfåglar.

I akasiaskogarna finns kolonier av aftonfalkar samt hornuggla. Andra fåglar som kan ses är: kejsarörn, havsörn, ängshök, tatarfalk, sommargylling, balkanspett, härfågel, tranor, purpurhäger, buskskvätta, tofslärka, stenskvätta, fältpiplärka, trastsångare, vitögd dykand etc.

 

24 maj Centrala Bukk

Från början av mars , har vår lokala värd och naturguide ( Rob de Jong ) sökt efter häckplatser för hackspettar och ugglor. Varje år lokaliserar han flera par vitryggig hackspett, som gör det möjligt för oss att hitta dem i denna ganska lugna period av året. Även en vanlig fågel såsom halsbandsflugsnappare är inte lätt att upptäcka utan att känna till en boplats. Även för slaguggla har Rob hittat de bästa platserna för att visa oss dem i dagsljus. Andra hackspettar som vi kan se är gråspett, spillkråka, mellanspett och mindre hackspett.

 

25 maj Hortobagy fiskedammar

Bättre än så här blir det inte. Det största fiskdammsystem i Europa är berömt och vida känt för det otroliga antalet fåglar som du ser på en enda dag.

Purpurhägrar är vanilgare än gråhäger. Natthägrar flyger fram och tillbaka. Rallhägrar, silkeshägrar och ägretthägrar verkar vara överallt.

Pungmesar och skäggmesar hörs överallt i vassar och vide.

Har du någonsin sett 300 skäggtärnor födosöka över vattenytan tillsammans?

Andra fåglar som kan bli aktuella är havsörn, rördrom, dvärgrördrom, vitvingad tärna, kaveldunsångare, tranor, vassångare, vitögd dykand, bronsibis etc.

 

26 maj Tard/Lilla Hortobagy

Vi går en promenad på morgonen i en naturskön bäckravin där det finns en biätare koloni, bra ställen att få se höksångare och törnskator. I skogarna som gränsar till bäckravinen finns mindre skrikörn och svart stork. Det har också en stor population av sisel, ett trevligt litet gnagardjur. På eftermiddagen besöker vi lilla Hortobagy en gång till. Den här gången från en sydlig riktning. Här finns en god chans att få se tatarfalk och kejsarörn samt många vattenrelaterade fåglar, såsom svarta storkar, skedstorkar, tärnor, änder, vadare mm.

Runt farmen finns härfåglar, tofslärkor, svartpannad törnskata, minervauggla och givetvis blåkråkor.

 

27 maj Hortobagy, stäppen

Sist men inte minst ytterligare en dag i stora Hortobagy men nu på stäppen.

Vi letar efter örnvråk, tjockfot och stortrapp. Vi kommer också att besöka en annan aftonfalkkoloni.

Andra fåglar som kan ses på denna dag är tranor, ängshök, fältpiplärka, blåkråka, svartpannad törnskata, härfågel etc.

 

28 maj

Hemresa

Rallhäger Foto:Johan Verbanck

Stortrappar Hortobagy Foto:Johan Verbanck

Sydlig hålrotsfjäril Zerynthia polyxena

Skäggtärnor Foto:Johan Verbanck

Kejsarörnar i akrobatiknummer Foto:Johan Verbanck

Underbar närodlad trerätters middag

Mnemosynfjäril Parnassius mnemosyne

Slaguggla Foto:Johan Verbanck

Mellanspett i trädgården Foto: Lars Göte Nilsson

Kaveldunsångare Foto:Johan Verbanck