Armenien 1-10 september 2019

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Tur och Retur och Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat. Även kulturella inslag får sin plats i flera av resorna.

Oftast är det små grupper med 10-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig.

På de flesta resor anlitar vi lokala guider.

Svensk guide är också med på resorna.

Arrangör: Tur och Retur resebyrå, Norra Storgatan 16, 252 20 Helsingborg

orgnr. 556528-1226

Idé och guidning.

Birdwave, Sjöcronas gata 4A, 291 53 Kristianstad

orgnr. 520525-3932

 

För dig som gillar att titta på fåglar

älskar natur - vill bo bra och äta gott

Armenien med sitt läge mellan

Svarta havet och Kaspiska

havet är ett spännande land

både för fåglar, natur och

kultur. Tillsammans med inhemsk guide får vi följa med på en resa som är helt fantastisk och den

kommer att stanna i våra

minnen för lång tid framöver.

 

Natur-, kultur- och fågelupplevelserna

lämnar ingen oberörd.

Svensk och inhemsk guide

under hela resan. Detta är

Birdwaves sjätte resa till detta

spännande land.

 

Pris 16.000 SEK exkl. flyg

Flyget hjälper dig Tur och Retur att boka.

8-12 deltagare (2 platser kvar)

Betalning sker till Tur och Retur som är arrangör för resan.

Efter din anmälan kommer du att få en orderbekräftelse från Tur och Retur med uppmaning att betala din anmälningsavgift som är 2.000 SEK för landarrangemanget

+ flygbiljett (dagspris)

I priset ingår inhemsk och svensk

guide, alla transporter i Armenien, alla måltider och övernattningar i enkelrum

om så önskas.

 

Svensk guide:

Lars Göte Nilsson

 

Armenien

1 sep - 10 sep 2019

1 sep

Avresa från Kastrup, Köpenhamn sen eftermiddag.

 

2 sep

Efter sovmorgon besöker vi folkmordsmuséet och Genocide Memorial

Park , där vi också tar en tur för fågelskådning och tittar efter bla

balkanspett och balkanhök. En perfekt start på vår vistelse i

Armenien.

Natt i Yerevan

 

3 sep

Vi kör från Yerevan till Dilijan Nationalpark som och är känd för sina lummiga skogar och den bergiga terrängen.Detta område är bra för rovfåglar som kungsörn, mindre skrikörn, dvärgörn mm. I skogen förekommer mellanspett, mindre- och balkanflugsnappare samt kaukasisk lundsångare mm.

Vi åker vidare till Lake Sevan - Norashen reservatet. Detta reservat skapades för att skydda den gigantiska förekomsten av armenisk trut på den berömda "trutön". Här finns också mycket vattenfåglar såsom bronsibis, natthäger, rallhäger, silkeshäger, skedstork, rostand mm September är en bra månad för svartvingade och rödvingade vadarsvalor som rastar här. Detta är ett känt område för rariteter.

Natt vid Lake Sevan

 

 

4 sep

Tidigt på morgonen åker vi till Lichk vid Sevansjön som är mycket intressant speciellt nu i bästa sträckperioden. I de öppna buskmarkerna ner mot det vassrike området är det spännande att spana efter rödhuvade törnskator, citronärla, rosenstare samt olika småfåglar som rastar här.

Lunchen tar vi på plats i naturen här och sen går färden vidare mot Vardenyats (Selim) passet. Vardenyats högsta berg är 2410 meter och detta är den kortaste vägen som binder samman den platsen Gegharkunik och Vayots Dzor regionen. Detta är ett mycket intressant område för många arter såsom ortolansparv, rosenfink, stentrast, lammgam, mindre skrikörn, ormörn, örnvråk och många fler.

Om vi har tur (vi brukar ha det) får vi se kaukasisk järnsparv, blåhake och snöfink här.

Noravank är ett mycket intressant och naturskönt ställe som är platsen för flera rovfågelarter, klippnötväckor, både östliga och västliga. Rastande småfåglar och andra arter såsom alpkajor och alpkråkor. Bästa platsen för vilda getter! Häruppe finns ett kloster från 1200-talet och i dess trädgård brukar vi se rödpannade gulhämplingar.

Natt i Yeghegnadzor

 

 

5 sep

Tidigt på morgonen åker vi i Yeghegnadzorbergen för att titta efter vår målart här. Den kaspiska snöhönan! Häruppe breder ett vackert och grönt landskap ut sig oh vi har chans på både alpseglare och alpjärnsparv bla. På eftermiddagen åker vi till Medea där vi gör en lätt vandring längs en väg. Vitstrupig näktergal, ökentrumpetare, svarthuvad sparv, orientsångare och eksångare har sin hemvist här.

Karahunge eller Armeniens "Stonehenge"lfår också ett besök. Det är blandning mellan kultur och natur. Stora stenar med runda hål i och runt omkring i området ses bla lärkor, piplärkor, sparvar och flyttande rovfåglar.

Natt i Goris

 

6 sep

På morgonen åker vi till den historiska grottbyn Khndzoresk. Dalen här är en riktigt bra plats för flyttande rovfåglar. Gamar, örnar och falkar.

På höststräcket kan både kejsarörn och stäppörn ses här.

Det blir sedan ett stopp på vägen tillbaka mot Yegehgnadzor vid Tatev Monastery. Här kan man bekvämt kolla efter rovfågel i den djupa dalen när man tar en kopp kaffe på restaurangens altan med hänförande utsikt. De som vill besöka klosret och kyrkan kan ta en av de längsta linbanorna i världen upp till klostret. En hänförande och spännande upplevelse. Kanske passerar en örn eller gam utanför fönstret i de bekväma vagnarna.

Natt i Artabuynk

 

 

7 sep

Idag åker vi till Vedi och Ooranots som är en de verkliga höjdarna.

I denna kuperade halvöken finns det många rara arter. Smutsgam, örnvråk, lammgam, ökentrumpetare, ökenfink, blek stensparv, persisk stenskvätta, bergortolan, östliga och västliga klippnötväckor, rödpannad gulhämpling, isabella- och medelhavsstenskvätta för att nämna några.

Efter denna heldag här beger vi oss till hotellet i Yerevan.

Natt i Yerevan

 

 

8 sep

Armash fiskodlingar är en av Kaukasus viktigaste våtmarker med många intressanta arter. Här finns flera höjdararter såsom sumpvipa, grön biätare, blåkråka, dvärgskarv, hägrar, vadarsvalor, fältsångare, kaveldunsångare. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Här stannar vi en hel dag och botaniserar bland vassar och öppet vatten. Armash ligger vid foten av Noaks berg Ararat som man ser fint både härifrån och i Yerevan.

Natt i Yerevan

 

9 sep

Sista dagen på resan. Då beger vi oss upp Aragats som är det högsta berget i Armenien, 4.090 meter. Vägen går ända upp till 3.000 meter och i takt med att landskapet ändrar sig ändrar sig också fågelarterna. kaukasisk järnsparv, ringtrast, alpjärnsparv, snöfink, bergsökenfink, berglärka, alpkråka är några arter vi ska leta efter. Inte att glömma de vackra svarta rödstjärtarna. Lammgam brukar passera. På vägen ner stannar vi till vid Amberd. En gammal fästning som ligger på 2.300 meter. Kyrkan här är från 1100-talet.

Natt i Yerevan

 

10 sep

Hemresa tidig morgon

 

 

 

 

Armash våtmark vid foten av Noaks berg Ararat

Denna resa arrangeras av Tur & Retur

resebyrå

Norra Storgatan 16, 252 20 Helsingborg

Org.nr: 556528-1226

www.turretur.se tel 042-139500

gabriela@turretur.se

 

Balkanhök

Rosenstarar

Kaukasisk järnsparv

Lammgam i Ooranots

Snöfink

Alpjärnsparv i Aragats

Grön biätare

Sumpvipa

Rödpannad gulhämpling

Berggransångare i Lichk