Algarve Portugal 21-28 sep 2024

AviFauna Naturresor är teknisk arrangör för resan. All bokning sker i AviFaunas bokningssystem som har alla resegarantier!


I resornas pris ingår inte flygbiljett. Du kan välja mellan att köpa egen flygbiljett eller låta Birdwave/AviFauna ordna din flygbiljett mot ett arvode om 500 kr. Om du köper egen flygbiljett får du inte göra det förrän Birdwave/AviFauna givit klartecken till resan.


Vi besöker Algarveområdet i en mycket intressant tid.

Det blir både en tur till havs för att få närkontakt med alla havsfåglar som finns i området. Eminenta fotomöjligheter erbjudes!

På stäppen söker vi efter både stortrapp och småtrapp tillsammans med andra intressanta arter som detta landskap erbjuder. Här finns det chans på både Ruppelgam och Hökörn.

Vid Carbanos i Sagres kan det, vid rätt vindar, vara ett imponerande rovfågelsträck.

Ria Formosa erbjuder många vadare 

Vi flyger direkt till Faro mitt på Algarvekusten.


21-28 september 2024

Max 5-12 deltagare Sista bokningsdag med garanterad plats 18 juli 2024 annars på förfrågan


Pris 22.900 SEK halvpension i dubbelrum exkl. flyg

Enkelrumstillägg 4.800 SEK

I priset ingår svensk guide, inhemsk guide i två dagar halvpension, alla transporter,

1 båtresa i Sagres. Ändringar i programmet kan göras.

Guide: Lars Göte Nilsson, Lokal guide i Castro VerdeAlgarve, Portugal 

21-28 september 2024


"När fåglarna är mer än ett X"Havsfåglar och stäppens fåglar i Europas glömda område!


Denna resa går till det södra hörnet av Portugal. De kommande fyra dagarna upplever vi en mycket omväxlande natur och fågelliv. Vi tar båten för ett par timmar för att leta efter sjöfåglar och tar med oss "chum" som snabbt lockar sjöfågel till båten. Här letar vi bland många stormsvalor efter havslöpare, en närmare titt på gulnäbbade liror (kanske båda sorter!), balearisk lira, havssulor och storlabb. Har vi tur dyker kanske större lira, tärnmås och grålira upp.

  Havsfåglar är en av resans viktigaste ingredienser, och vid pålandsvind kommer vi "havsfågelskåda" från Cabo de San Vicente, där en ström av havssulor passerar, och där vi kommer att se toppskarv, liror och labbar på villkor som liknar en stor sträckdag på västkusten.

  Om det är ostvind är det dags för en annan av Sagres största sevärdheter: rovfåglar. Det kan inte jämföras i mängd med Gibraltar eller Bosporen, men arterna är det inget fel på. På en bra dag ser vi tvåsiffriga antal av orm- och dvärgörnar, svarta storkar och alla arter som är knutna till Europa. En liten flock med gåsgam ska alltid kollas igenom efter ruppelgam, som förekommer här årligen, och har vi tur får vi se en spansk kejsarörn, hökörn och stäpphök.

  I hela området rastar många småfåglar, dels fåglar som kommer från både norra och södra Europa samt mer lokala arter som, provencesångare, sammetshätta, lagerlärka och alpkråka.

  Måsarna är här - och i laguner längre österut - ett kapitel för sig. Medelhavstrut - både medelhavs formen och atlantformen lusitanius ses i mängder och de förekommer här tillsammans med massor av silltrut. I laguner längre österut ser vi flockar av rödnäbbade trutar och långnäbbad mås. I laguner, som innehåller en rik sjöfågelfauna, inklusive många rastande vadare, finns det chans på rariteter såsom större piplärka och amerikanska vadare.

  Det blir hektiska dagar, kompletterat med besök vid ytterligare våtmarker med andra specialiteter såsom flamingo, bronsibis, de vita hägrarna, svartvingad glada och purpurhöna.

  Vi besöker också stäpperna norr om Sagres, med Portugals bästa möjligheter för stor- och småtrapp, samt många rovfåglar, bland annat med goda möjligheter på grågam, ruppelgam, spansk kejsarörn, hökörn och den mörka formen av ängshök. Här finns också svartbukig flyghöna, medelhavs- och korttålärka samt iberisk varfågel.

  Denna resas fokus är arter som en nordbo sällan kommer nära. En underbar blandning av hav, kust och stäpp väntar oss. Detta är en fågelresa med fokus på att lära känna fåglarna som mer än ett X. Vi prioriterar långvariga observationer av fåglar, så du är beredd att ta itu med dem hemma, och på så sätt är resan också mycket lämplig för fotografer - här är ingen stress, men kvalitetstid med dina kamrater.

De nästkommande dagarna kan dagsprogrammet ändras efter väderförhållande. Vid hård vind kan båtturen ställas in och vid västvind prioiteras havsfåglar. Vid ostvind är det rovfåglar och småfågel som gäller.


21 sep

Klockan 10 börjar resan från Faros flygplats. Vi åker direkt till Ludo som är ett spännande område.inte långt från flygplatsen. Lunchen köper vi med i någon supermarket och äter någonstans i området. På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell och på kvällen äter vi en god middag.

Natt på Hotel Quinta dos Poetas


22 sep

Efter frukost åker vi till Fuseta där vi åker båt genom Ria Formosa våtmark ut på öppna havet. Denna tur ingår inte i priset, kostnad ca 40€/pers. Lunch i Fuseta med färskgrillad fisk för den som önskar det. Eftermiddag vid Tavira i Ria Formosa med skådning i salinerna.

Natt på Hotel Quinta dos Poetas


23 sep

Idag åker vi till Salgados. En knapp timme från vårt hotell. Här kan det vara många spännande fåglar. Salgados är en våtmark som ligger precis innanför strandlinjen. Både vadare, rovfåglar som sträcker förbi, kanske en snygg mörk ängshök. Småfåglar som rastar kollar vi också in.

Sena eftermiddagen kollar vi in Castro Marim efter vadare och kanske medelhavslärka. Castro Marim ligger nära spanska gränsen.

Natt på Hotel Quinta dos Poetas


24 sep

Efter frukost kör vi mot Alentejostäppen. Här följer vår inhemska guide med oss i bussen. Via Mertola kör vi över stäppen och spanar efter fåglar. Flera stopp planeras längs vägen. Vi checkar in på vårt hotell fram mot kvällen.

Natt på Herdade dos Castelejos


25 sep

Vi skådar i området runt Castro Verde efter bla stortrapp, småtrapp, flyghöns och givetvis områdets häftiga rovfåglar. Monchique med högsta höjd (900 meter) besöker vi på vägen tillbaka. Här har man fin utsikt bland klippsparvar och blåtrastar. I Lagos vid kusten lämnar vår lokala. guide oss.

Framåt seneftermiddagen checkar vi in på Posada de Sagres

Här stannar vi tre nätter.


26 sep

Förmiddag med "pelagic båttur" för havsfågel. Riktiga närobsar som är en väldigt speciell upplevelse för både skådaren och fotografen. Större liror, grå-gulnäbbade- baleariska liror. Stormsvalor, havslöpare om vi har tur. Vi har chartrat hela båten så det är bara vår grupp som åker. Enbart koncentration på havsfågel, men man kan inte låta bli att tjusas av delfiner som drar förbi.

Båtturen kan flyttas till dagen efter beroende på väder.

På eftermiddagen besöker vi Candanos för sträckspan på rovfågel.

Natt på Posada de Sagres


27 sep

Morgon vid fyren Cabo de sao Vicente för havsfågelspan. Vi letar efter småtrapp som nog har samlat sig i småflockar vid denna tiden på året. Sen bestämmer vindar vad vi hittar på. Västvind, havsfågel och ostvind är bäst för rovfågel vi Candanos.

Natt på Posada de Sagres


28 sep

Tidig morgon och transport till Faro där resan avslutas.


I priset ingår:

svensk guide

halvpension (frukost och middag)

transporter med chaufför

1 båtresa från Sagres

inhemsk guide (2 dagar)

Artlista före resa

Reserapport


I priset ingår inte:

Flyg till och från Faro

Båtresa från Fuseta

Dricks till chaufför och inhemsk guide

Alkoholhaltiga drycker