Algarve Portugal 21-28 sep 2024

AviFauna Naturresor är teknisk arrangör för resan. All bokning sker i AviFaunas bokningssystem som har alla resegarantier!


I resornas pris ingår inte flygbiljett. Du kan välja mellan att köpa egen flygbiljett eller låta Birdwave/AviFauna ordna din flygbiljett mot ett arvode om 500 kr. Om du köper egen flygbiljett får du inte göra det förrän Birdwave/AviFauna givit klartecken till resan.


Vi besöker Algarveområdet i en mycket intressant tid.

Det blir både en tur till havs för att få närkontakt med alla havsfåglar som finns i området. Eminenta fotomöjligheter erbjudes!

På stäppen söker vi efter både stortrapp och småtrapp tillsammans med andra intressanta arter som detta landskap erbjuder. Här finns det chans på både Ruppelgam och Hökörn.

Vid Carbanos i Sagres kan det, vid rätt vindar, vara ett imponerande rovfågelsträck.

Ria Formosa erbjuder många vadare 

Vi flyger direkt till Faro mitt på Algarvekusten.


21-28 september 2024

Max 5-12 deltagare 

Pris 22.900 SEK halvpension i dubbelrum exkl. flyg

Enkelrumstillägg 4.800 SEK

I priset ingår svensk guide, inhemsk guide i två dagar halvpension, alla transporter,

1 båtresa i Sagres.

Guide: Lars Göte Nilsson, Lokal guide i Castro VerdeAlgarve, Portugal 

21-28 september 2024


"När fåglarna är mer än ett X"Havsfåglar och stäppens fåglar i Europas glömda område!


Denna resa går till det södra hörnet av Portugal. De kommande fyra dagarna upplever vi en mycket omväxlande natur och fågelliv. Vi tar båten för ett par timmar för att leta efter sjöfåglar och tar med oss "chum" som snabbt lockar sjöfågel till båten. Här letar vi bland många stormsvalor efter havslöpare, en närmare titt på gulnäbbade liror (kanske båda sorter!), balearisk lira, havssulor och storlabb. Har vi tur dyker kanske större lira, tärnmås och grålira upp.

  Havsfåglar är en av resans viktigaste ingredienser, och vid pålandsvind kommer vi "havsfågelskåda" från Cabo de San Vicente, där en ström av havssulor passerar, och där vi kommer att se toppskarv, liror och labbar på villkor som liknar en stor sträckdag på västkusten.

  Om det är ostvind är det dags för en annan av Sagres största sevärdheter: rovfåglar. Det kan inte jämföras i mängd med Gibraltar eller Bosporen, men arterna är det inget fel på. På en bra dag ser vi tvåsiffriga antal av orm- och dvärgörnar, svarta storkar och alla arter som är knutna till Europa. En liten flock med gåsgam ska alltid kollas igenom efter ruppelgam, som förekommer här årligen, och har vi tur får vi se en spansk kejsarörn, hökörn och stäpphök.

  I hela området rastar många småfåglar, dels fåglar som kommer från både norra och södra Europa samt mer lokala arter som, provencesångare, sammetshätta, lagerlärka och alpkråka.

  Måsarna är här - och i laguner längre österut - ett kapitel för sig. Medelhavstrut - både medelhavs formen och atlantformen lusitanius ses i mängder och de förekommer här tillsammans med massor av silltrut. I laguner längre österut ser vi flockar av rödnäbbade trutar och långnäbbad mås. I laguner, som innehåller en rik sjöfågelfauna, inklusive många rastande vadare, finns det chans på rariteter såsom större piplärka och amerikanska vadare.

  Det blir hektiska dagar, kompletterat med besök vid ytterligare våtmarker med andra specialiteter såsom flamingo, bronsibis, de vita hägrarna, svartvingad glada och purpurhöna.

  Vi besöker också stäpperna norr om Sagres, med Portugals bästa möjligheter för stor- och småtrapp, samt många rovfåglar, bland annat med goda möjligheter på grågam, ruppelgam, spansk kejsarörn, hökörn och den mörka formen av ängshök. Här finns också svartbukig flyghöna, dvärg- och korttålärka samt iberisk varfågel.

  Denna resas fokus är arter som en nordbo sällan kommer nära. En underbar blandning av hav, kust och stäpp väntar oss. Detta är en fågelresa med fokus på att lära känna fåglarna som mer än ett X. Vi prioriterar långvariga observationer av fåglar, så du är beredd att ta itu med dem hemma, och på så sätt är resan också mycket lämplig för fotografer - här är ingen stress, men kvalitetstid med dina kamrater.

De nästkommande dagarna kan dagsprogrammet ändras efter väderförhållande. Vid hård vind kan båtturen ställas in och vid västvind prioiteras havsfåglar. Vid ostvind är det rovfåglar och småfågel som gäller.


21 sep

Resan börjar i Faro. Vi åker med minibuss mot Sagres. Vi stannar till och skådar i Ludo som ligger nära flygplatsen.  När vi känner oss klara här så åker vi mot Sagres men stannar även vid Salgados. Här kan det vara många spännande fåglar. Salgados är en våtmark som ligger precis innanför strandlinjen. Framåt senefrmiddagen checkar vi in på  Posada de Sagres

Här stannar vi tre nätter.


22 sep

Förmiddag med "pelagic båttur" för havsfågel. Riktiga närobsar som är en väldigt speciell upplevelse för både skådaren och fotografen. Större liror, grå-gulnäbbade- baleariska liror. Stormsvalor, havslöpare om vi har tur. Vi har chartrat hela båten så det är bara vår grupp som åker. Enbart koncentration på havsfågel, men man kan inte låta bli att tjusas av delfiner som drar förbi.

Båtturen kan flyttas till annan dag beroende på väder.

På eftermiddagen besöker vi Candanos för sträckspan på rovfågel.


23 sep

Morgon vid fyren Cabo de sao Vicente för havsfågelspan. Eftermiddagen tillbringar vi i Sagresområdet. Letar efter småtrapp som nog har samlat sig i småflockar vid denna tiden på året.


24 sep

På morgonen kollar vi in buskmarkerna nedanför vårt hotell. Sen bestämmer vindar vad vi hittar på. Västvind, havsfågel och ostvind är bäst för rovfågel vi Candanos.


25 sep

Efter frukost kör vi mot Alentejostäppen. Vi tar oss upp på Algarves högsta höjd (900 meter) Monchique. Här har man fin utsikt bland klippsparvar och blåtrastar. Incheckning på Herdade dos Castelejos. Vi skådar i området runt Castro Verde efter bla stortrapp, småtrapp, flyghöns och givetvis områdets häftiga rovfåglar. Vi tillbringar en natt i detta område och får fina möjligheter till mer fågel på stäppen innan vi ,via Mertola, drar oss mot Hotel Quinta dos Poetas som ligger nära Olhao. Här bor vi tre nätter


26 sep

Vi skådar på lokaler i Ria Formosa. Vadare, rödnäbbade trutar, långnäbbad mås och mycket mer. Ett besök blir det denna dag vid Castro Marim, som ligger nära spanska gränsen, om vi inte har hunnit med det på vägen mot Olhao.


27 sep

Ytterligare  en båtur är inplanerad denna dag. Från Fuseta där vi åker båt genom Ria Formosa våtmark ut på öppna havet. Denna tur ingår inte i priset, kostnad ca 40€/pers. Lunch i Fuseta med färskgrillad fisk för den som önskar det. Eftermiddag i Ria Formosa med härlig skådning i denna intressanta våtmark.


28 sep

Transport till Faro där resan avslutas.I priset ingår:

svensk guide

halvpension (frukost och middag)

transporter med chaufför

1 båtresa från Sagres

inhemsk guide (2 dagar)

Artlista före resa

Reserapport


I priset ingår inte:

Flyg till och från Faro

Båtresa från Fuseta

Dricks till chaufför och inhemsk guide

Alkoholhaltiga drycker