i samarbete med
Birdwave åker till spännande ställen både nära och långt bort. Vi lägger fokus på fågelskådning, bra boende och god mat.
Oftast är det små grupper med 7-12 deltagare vilket gör att resan blir familjär och gemytlig.
På resorna står lokala guider för arrangemanget.
Svensk guide är också med på resorna.
Resorna görs i samarbete med AviFauna som är teknisk arrangör
Idé och svensk guidning.
Birdwave AB, Brunnbyvägen 155, 263 76 Nyhamnsläge orgnr. 559446-0981
För dig som gillar att titta på fåglar
älskar natur - vill bo bra och äta gott
6 oktober 08:30-11:00.
Vi samlas vid naturum Kullaberg och sen bestämmer var vandringen går beroende på väder och fåglar.
Ta med kikare och fika!
Max 12 deltagare. Anmälan till info@birdwave.se. Pris 100:-/deltagare.
Samling: Utanför naturum Kullaberg
20 oktober 08:30-11:00.
Vi samlas vid naturum Kullaberg och sen bestämmer var vandringen går beroende på väder och fåglar.
Ta med kikare och fika!
Max 12 deltagare. Anmälan till info@birdwave.se. Pris 100:-/deltagare.
Samling: Utanför naturum Kullaberg
Större rosenfink i Kazbegi
Bergrödstjärt i Kazbegi
I priset ingår:
svensk guide
Inhemsk guide
helpension (boende, frukost, lunch och middag
transporter med chaufför
Artlista före resa
Reserapport
I priset ingår inte:
Flyg till Tbilsi
Dricks till chaufför och inhemsk guide
Alkoholhaltiga drycker
Samling sker tidig morgon den
29:e mars på Tbilisi flygplats
Tid meddelas när flygtiderna är klara
Den här resan tar oss från höglandet i Storkaukasien till vinländerna i kakhetiska stäpper och halvöknar. Dessa är två stora fågelskådningspunkter under hela året.
Kaukasus Big Five består av alpina fåglar och fyra av de fem häckar minst över 2500 meter. Dessa höghöjdsarter är; en endemisk kaukasisk orre, en endemisk kaukasisk snöhöna, en endemisk större rosenfink och en bergrödstjärt – en fågel som bor här tusentals kilometer bort från sina förfäder i Himalaya. Den femte – en kaukasisk berggransångare (P. lorenzii), häckar snarare på något lägre höjd, men innan ren värme finns de flesta av de georgiska populationerna fortfarande runt Persiska viken, men ändå finns det chans att se flera, eftersom några av individerna tenderar ofta att stanna i landet över vintern – vanligtvis någonstans lägre än Stora Kaukasusbergen. Vad är det som är så speciellt med senvintern, eller vårens första strålar? – Nästan 100 % garanti för större rosenfink och bergrödstjärt... knappt en chans att missa dem! Den här gången hänger dessa två vanligtvis svårfångade fågelarter, efter att ha gått ner från glaciären till de traditionella övervintringsplatserna runt Stepantsminda stad, fortfarande runt staden Stepantsminda (1 740 m). Här samlas de i små flockar och hittar en rik föda – Havtorn, som är huvudfödan för båda arterna under hela säsongen och dessa buskar finns överallt i och runt Stepantsminda. På grund av detta historiska fenomen kan man superenkelt titta på dem i överflöd, precis runt byn, där ingen vandring krävs. Den kaukasiska orren och den kaukasiska snöhönan är mer territoriella och oavsett årstid finns dessa två kaukasiska symboler alltid hemma... ingen av dem vandrar lägre eller högre, och speciellt någonstans längre. Och visst, det finns också flera andra bonusarter att förvänta sig i Stora Kaukasus, förutom Big Five.
Låt oss nu gå från det kalla höglandet till mycket varmare vinland. Regionen som kallas Kakheti, som ligger i det östligaste hörnet av Georgien, är känd för sina vintraditioner. Förresten, här 2017 gjorde arkeologer en otrolig upptäckt när de hittade bevis som gör Georgien till det äldsta vinframställningslandet i världen.
29 mars-5 april 2025 (5-10 deltagare)
Pris: 23.800 SEK plats i dubbelrum,
Enkelrumstilägg: 1.379 SEK helpension, (frukost, lunch, middag)
alla transporter i Georgien. I bilarna kommer det att finnas rikligt med vatten.
En inhemsk guide och en guide från Birdwave.
Priset är exklusive flyg. Angående flyg så kan AviFauna hjälpa till med bokning.
OBS! Ingen flygbokning förrän ett ok från AviFauna!
Resan arrangeras av AviFauna och kan bokas här:
Under Kazbegi-delen, såväl som på vår sista dag runt Tbilisi, kommer vi att använda vanlig minibuss – Mercedes Benz Sprinter eller liknande. För östra Georgien (skyddade områden Vashlovani och Chachuna), med tanke på den svåra tillgängligheten till fågelområdena, kommer vi att behöva använda en 4-hjulsdrivna fordon. I det här fallet kommer gruppen att delas upp i flera fordon, medan kommunikation under körningen kommer att stödjas med hjälp av walki-talkie. Alla stopp längs körningen kommer att synkroniseras och tas om hand av våra förare. Det gör vi ofta och det bör inte vara några problem.
29 mars - 5 april 2025
29 mars
Vid ankomst till Tbilisi möts vi av lokal och svensk guide på flygplatsen. Därifrån, innan vi åker till Stepantsminda, gör vi en kort resa på en timme till en plats som kallas Kojori Pines, där vi ska leta efter Krüpers nötväcka. Så fort uppgiften är klar, åker vi till Stepantsminda. Det här är lite mer än en tre timmars resa, inte medräknat ett par stopp längs vägen, plus ett för frukost på ett kafé vid vägen efter att ha lämnat Tbilisi. Strax efter frukost, stannar vi till i Ananuri-skogen. Det här är en vacker sträcka av en gammal och vild vägskog som tornar upp sig över Zhinvali-reservoaren, och här kommer vi att spendera lite tid på att leta efter balkanflugsnappare, mindre flugsnappare har vi också chans på. Chansen finns också för flyttfåglar såsom svartvit flugsnappare och halsbandflugsnappare, men för kaukasisk lundsångare kan det fortfarande vara lite för tidigt. Det är nog för tidigt även för berggransångare, men det är värt att hålla utkik. Andra fåglar i området inkluderar de vanligaste skogsarterna, såväl som flera hackspettar, inklusive mellanspett, men vi rekommenderar inte att spendera mycket tid på dem, eftersom vi senare under turen kommer att besöka en av de bästa hackspettskogarna i Georgien. När vi åker vidare kommer det att ta oss ungefär två timmar att komma till Stepantsminda, men innan vi checkar in på hotellet kommer vi att skåda lite snabbt på ett trevligt ställe, där vi har en mycket stor chans att se några bergrödstjärtar och större rosenfinkar före lunch. Efter att vi har ätit lunch fortsätter vi att utforska Terekfloddalen i närheten av Stepantsminda, medan vi på kvällen besöker den övre delen av den närliggande Kuro Gorge. Det är bara tio minuters bilresa bort. Huvudsyftet är att se kaukasisk orre, men där kommer vi sannolikt också att stöta på både kungsörn, lammgam, alpkråkor, alpkajor, bergrödstjärtar och större rosenfinkar, etc.
Efter det kommer vi att köra ett par hundra meter högre, till den övre delen av ravinen, där vi ska scanna av klippravinerna på jakt efter kaukasiska snöhöns. Vi stannar här resten av dagen. Den sena eftermiddagen eller kvällstimmarna är bäst för att ge bra skådning, eftersom vi förutom de berömda snöhönsen har en god chans att upptäcka några rödlistade östkaukasiska stenbockar, men var också redo för andra överraskningar eftersom detta är en bra plats för varg, kaukasiskt lodjur och syrisk brunbjörn. Boende i Stepantsminda
30 mars
På morgonen besöker vi båda delarna av Kuro-ravinen igen, och upprepar i princip samma sak som igår kväll. Denna utflykt kommer att göras innan frukost, men före avfärd kommer vi att ha möjlighet att ta en kopp kaffe för att öppna ögonen på morgonen. Vi åker tillbaka till hotellet för frukost, kanske lite senare, beroende på observationerna och guidernas beslut, men efter det tar vi en kort tur till den närliggande dammen - ett annat bra ställe för fågelskådning längs Terekfloden, där vi ska jobba på att se murkrypare, tillsammans med ringtrastar, svart rödstjärt, bergrödstjärt och alpjärnsparv, eventuellt även stentrast, strömstare, järnsparv, domherrar, större rosenfink, och flera andra, . Det finns några bra platser längs floden och de flesta av dem ligger i närheten av staden, så det här är vad vi kommer att göra innan lunch - utforska dem på jakt efter kvalitetsfåglar. Efter lunch fortsätter vi att utforska Terekdalen och besöker en annan av våra favoritmarker, vars livsmiljö som vanligt, domineras av havtorn, men fram mot kvällen, om väderförhållandena är gynnsamma, kommer att köra ner till den ryska gränsen, som ligger i en vacker djup ravin som heter Dariali. Förvänta dig inte de bästa fågelskådningsupplevelserna här, men den främsta anledningen till att besöka denna karga steniga plats kommer att vara ett försök för att se syrisk brunbjörn. Efteråt, om det fortfarande finns någon tid kvar, kan vi möta solnedgången vid övre Kuro medan vi njuter av kvällsvyerna över kaukasiska snöhöns. Boende i Stepantsminda
31 mars
Dagen har kommit för en lång resa österut, till den lilla staden Dedoplistskaro, som tar cirka fem timmar, men det finns många fågelskådningsstopp längs vägen. Räkna med att vi kommer till vårt boende närmare middagen på kvällen.
Innan vi slutligen lämnar Kazbegi-regionen kommer vi återigen att göra en kort titt runt staden för att ta en sista koll på bergrödstjärtar och rosenfinkar. Nästa stopp kommer att göras innan stigningen till Cross Pass, i Truso Gorge, där vi kommer att leta efter alpjärnsparv, rödpannad gulhämpling och andra småfåglar, men här kommer vi också att ha en chans att se gems. I den här miljön går tiden fort och vi kommer att behöva hinna med det tajta schemat idag. Därefter kommer vi att göra ett par stopp vid korspasset där vi kommer att hitta kaukasiska berglärkor, höra toner av vattenpiplärka och kanske några rödstrupiga piplärkor, vinterhämplingar och många andra. Ytterligare ett stopp innan picknicklunch blir det vid Gudauri Viewpoint, med ett nytt försök att se kungsörn, lammgam, alpjärnsparv, mm. Efter lunch blir det mest körning, men guiderna kommer säkert att göra några fler spontana stopp för fåglar eller bara för att sträcka på benen. Vi kommer till vårt nya mysiga ställe för middag, men det finns en chans att komma tidigare än så och göra ett snabbt besök i den berömda Eagle Gorge i utkanten av staden – en underbar kalkstensravin med häckande fåglar som svart stork, smuts- och gåsgam, ormörn, pilgrimsfalk, mm. Här tar vi en kort tio minuters vandring till obsplatsen över en sluttning, där vi kan njuta av fina landskap tillsammans med fina fåglar. Boende i Stepantsminda
1 april
Vi åker efter en tidig frukost. Idag ska vi utforska det berömda naturreservatet Chachuna i närheten av Mta Dali Dam. Slutdestinationen ligger bara 40 kilometer bort, men vid den här tiden förväntar vi oss att denna stig, som leder genom Taribanas slätter och stäpper, kommer att vara full av många intressanta lokala fåglar och flyttfåglar. Här kommer vi definitivt att stöta på flera kejsarörnar, men vi kommer också att stöta på smutsgam, gåsgam, grågam, ormörn, dvärgörn, stäppörn, örnvråk och kärrhökarna; ängs- och stäpphök. I själva verket borde den bästa dagen för rovfåglarna förväntas imorgon, när vi kommer att köra genom Shirakis gårdsfält, men här är bäst för mäktiga kejsarörnar. När vi kör genom Taribana kommer vi sannolikt också att stöta på ett stort antal minervaugglor, härfåglar, törnskator, svartpannad- och rödhuvade törnskator, sånglärkor, tofslärka, korttålärka, kalanderlärka, turkestanlärka, isabella- och östlig medelhavsstenskvätta, stensparvar, kornsparv, ortolansparv, och svarthuvad sparv etc. Vi gör ett kort stopp för att utforska kyrkans omgivningar på jakt efter berguv. Det kommer inte att vara en lätt uppgift, men chanserna är ganska hyfsade, eftersom detta är häckningsplatsen för ett känt par. Fåglar som blåkråka, biätare och rosenstare kommer inte heller att vara lätta, då säsongen fortfarande är lite tidig, men det är nu de börjar dyka upp, så om inte idag så får vi kanske några individer senare.
Vid dammen och i naturreservatet Chachuna kommer vi att ha ett bra tillfälle att se rostand, svart frankolin, berghöna, smuts- gås- och grågam, havsörnar samt en liten koloni av rödfalk och många fler. Vi kommer också att tillbringa lite tid med att utforska buskarna och vassen vid vattnet, där vi med största sannolikhet kommer att möta fåglar såsom balkanspett, pungmes, kaveldunsångare, östlig sammetshätta, kaspisk buskskvätta, mm. På andra sidan dammen kommer vi att hitta östlig medelhavsstenskvätta och nunnestenskvätta och om vi har tur kommer vi också att kunna hitta finschstenskvätta. Som regel är detta ett bra ställe för alla dessa stenskvättor. Finschstenskvätta är vanligtvis en övervintrande fågel, men mycket ofta stannar vissa par för att häcka. Om tiden tillåter kommer våra guider förmodligen att fortsätta en bit mot lervulkanerna. Detta område är lika bra för allt, särskilt för stenskvättor men även för turkestanlärka. Boende i Dedoplistskaro
2 april
Idag ska vi besöka Pantishara Gorge, som tillhör en annan berömd nationalpark som heter Vashlovani. På morgonen tänker vi besöka en plats som heter Black Mountain som ligger nästan på väg till Pantishara. Namnet har ingenting att göra med färgen svart, men det här är en plats där vi kan se några lokala vilda fasaner med de första solstrålarna.Vägen till parken går genom Shirakis stora gårdsfält. Som nämnts tidigare kommer fältet som sträcker sig på båda sidor om vägen att vara mättat med olika rovfåglar, bland vilka ängs- och stäpphökar kommer att vara de mest märkbara. Anledningen till en så hög koncentration av rovfåglar här är överflödet av gnagare och småfåglar, till exempel olika arter av lärkor och andra tättingar. Pantishara-ravinen är en torr flodbädd av kanjontyp med gles växtlighet som består av sandiga och lerkullar - en vacker plats, och här kan vi njuta av en mängd olika livsmiljörelaterade fåglar; Berghöna, rapphöns, alpseglare, mästersångare, västlig klippnötväcka, blåtrast och många andra. Här kan vi även hitta Levanthuggorm (Macrovipera lebetinus obtuse). Boende i Dedoplistskaro
3 april
Idag åker vi tillbaka till Tbilisi. Efter en tidig frukost lastar vi bagaget och ger oss ut på vägen. Vi gör ett kort besök i Eagle Gorge. Det är bara fem minuters bilresa från vårt ställe.
Härifrån till David Gareji-klostret är det cirka två timmar, men detta är utan att ta hänsyn till flera mycket intressanta stopp. Stäpplandskapen före klostret bjuder på många fina fåglar, inklusive lärkor, stenskvättor och kärrhökar. I klostret kommer vi att utforska innergården och de buskiga områdena runt huvudbyggnaden, där vi kan hitta många berghöns, olika gamar, kungsörn, örnvråk, minervaugglor, alla tre törnskatorna, törnskata, svartpannad törnskata och rödhuvad törnskata, mästersångare, västlig klippnötväcka, blåtrast, Isabella- medelhavs- och nunnestenskvätta, stensparv, klippsparv och kanske även svarthuvad sparv.
Härifrån till Tbilisi är det cirka två timmars bilresa. Boende i Tbilsi
.
4 april
På den sista dagen kommer vi att besöka två eller kanske till och med tre av de mest betydande ornitologiska hotspotsen i närheten av Tbilisi. Den första är Kumisisjön – en oansenlig plats jämfört med dessa vackra platser vi besökt tidigare, men det är ett riktigt fågelparadis, speciellt nu, i början av april, när flyttningen är i full gång; kan vi förvänta oss olika fågelarter, måsar, tärnor, vadare, piplärkor, ärlor, inklusive citron, en hel del andra tättingar etc. – allt i riklig mängd, och det finns mycket bättre chanser att se jungfrutranor här. Denna plats är också känd för att det regelbundet uppträder rariteter såsom fjällgås, ökenpipare, grön biätare och så vidare, så vi bör noga kolla alla lovande platser. Om vi har tur så ser vi svarthuvad trut som regelbundet övervintrar här och i Jandarisjön.
Efter Kumisi, beroende på tidsschemat, kan vi köra ytterligare en timme österut till en annan insjö som heter Jandari. Den delas till hälften av Georgien och Azerbajdzjan. Denna sjö har knappast samma antal och variation som Kumisisjön, men kan ändå ge en extra chans att upptäcka jungfrutranor tillsammans med många armeniska trutar.
På återresan till Tbilisi kan vi, om tiden räcker till, stanna vid Ponichala Forest Park, som vi också kallar hackspettarnas skog, och så fort du kommer in i parken kommer du genast att förstå varför – här hittar vi mellanspett, mindre hackspett , balkanspett, större hackspett, spillkråka och gröngöling. Det kommer också att finnas många andra skogsfåglar här och om väderförhållandena har varit bra kanske vi redan kan se de nyanlända kaukasiska lundsångarna och/eller berggransångarna. Balkanhök är alltid en möjlighet här också. Boende i Tbilsi
5 april
Avresedag.
Obs! pga av väderläget som kan råda så kan resan "spegelvändas" dvs att vi börjar med östra Georgien och slutar med Kaukasus. Detta är vanlig procedur som är gjort ett antal gånger. Detta får vi veta innan vi anländer till Tblisi.