Sierra de Guara, Spanien 8-14 april 2024

Sierra de Guara

8-14 april 2024

AviFauna Naturresor är teknisk arrangör för resan. All bokning sker i AviFaunas bokningssystem som har alla resegarantier!


I resornas pris ingår inte flygbiljett. Du kan välja mellan att köpa egen flygbiljett eller låta Birdwave/AviFauna ordna din flygbiljett mot ett arvode om 500 kr. Om du köper egen flygbiljett får du inte göra det förrän Birdwave/AviFauna givit klartecken till resan.


Vi träffas på Barcelona flygplats den 8:e april där vi hämtar ut vår hyrbuss kl. 14:00.

Resan är för 5-7 deltagare. Svensk guide på hela resan som också är er chaufför. Birdwave har besökt detta område ett flertal gånger. Fullbokad

 

Sierra De Guara! Nedre Pyrenéerna med fina vyer, fina fåglar och gamla byar. Vi bor på det pittoreska och underbara Boletas i Loporzano som ligger strax utanför Huesca ca 3 timmar med minibussen från Barcelona.

När vi kommer fram till boendet checkar vi in, kollar lite efter småfåglar i buskagen och förbereder oss för middagen.

Upplägget för dagarna kan ändras efter väder. När vi åker iväg till El Planeron stäppen och Siresa så kan vi lämna kvar saker på Boletas som vi inte behöver ha med. Vi behåller nämligen våra rum där.

 

I priset ingår 4 nätter på Boletas, 1 natt i Lecera (El Planeron) och en natt på hotell CastilloD Acher i Siresa med halvpension (frukost och middag på kvällen)

Då vi kommer att vistas ute hela dagarna så handlar var och en med sig lunch som vi förtär i naturen.

 

Förutom fågelskådning vid platser i nedre Pyrenéerna så blir det ett besök på stäppen utanför Belchite som är en körning på ca 1, 5 timme. Viktigt att vara där innan det gryr på morgonen. Om det inte är för mycket snö i de högre Pyreneérna så kör vi upp genom Hechodalen till Siresa och tittar på den storslagna naturen och fåglar som finns där. I Siresa stannar vi en natt.

I det närbelägna Huesca finns affär med ett bra utbud för vår lunch.

8-14 april 2024, 5-7 deltagare Fullbokad

Pris 14.900:- för landarrangemang

exkl. flyg. Enkelrumstillägg 1.300:-


Samling Barcelona flygplats kl. 14:00

8 april 

Hemresa tidigast kl. 14:00 14 april.

I priset ingår svensk guide, alla transporter, frukost, middag och övernattningar.

Svensk guide: Lars Göte Nilsson
Sierra de Guara med stäppen i Nordöstra Spanien!

Resan börjar i Barcelona den 8 april 2024 där vi med minibuss åker till vårt boende strax utanför Huesca som blir vår bas under hela vistelsen. Ett riktigt mysigt ”fågelskådarställe” med underbar hemlagad mat och husets vin på kvällarna. Omkastningar i programmet kan ändras om väderbetingelserna säger så.Riglos


Dag 2

Efter frukost och besök i affären åker vi till Valdiello som är ett område i bergen där det finns en kraftverksdamm. En ringlande väg tar oss mot bergen. Bra tid för flyttande fåglar såsom bla bergsångare och rostsångare. Riktigt bra ställe för rovfåglar är det också.

Kanske finns det kvar någon murkrypare vid dammen. Något exemplar spenderar vintern här.

Vidare till Alquezar som är en fantastisk by med ringlande gränder. Här finns även en matningsplats för gamar som vi ska besöka. I ravinen finns det även chans på murkrypare.

Medhavd lunch inaturen (ingår ej)

Middag på Boletaspå kvällen


Dag 3

Idag börjar vi med ett besök vid Montearagon. Det är en ruin som ligger uppe på en kulle med fin utsikt över omgivningarna. Detta är ett bra ställe för svart stenskskvätta som häckar i rasbranterna.

Även medelhavsstenskvätta och biätare finns det chans på här. Montearagon ligger bara någon kilometer från vårt boende i Loporzano.

När vi känner oss färdiga här så beger vi oss mot El Planeron stäppen. På vägen passerar vi Sarinéna. Här finns en stor sjö med vassar i kanterna. Det blir ett bra lunchstopp här. När vi kommer till El Planeron så gör vi ett eftermiddagsstopp här och känner in området inför morgondagen. På vägen mot vårt boende i Lecéra passerar vi Belchite där man kan beskåda de sönderskjutna byggnaderna från spanska inbördeskriget (1936-1939). Vi checkar in på vårt boende

Middag på hotellet


Dag 1

Körning från Barcelona flygplats mot Boletas i Loporzano. Vi stannar på vägen för lite lunch (ingår ej). Incheckning på Boletas i Loporzano. Om vi hinner med så tittar vi efter fåglar i Loporzano. Middag på Boletas på kvällen.

  Murkrypare

                                                              Lammgam

CitronsiskaI priset ingår:

svensk guide

halvpension (boende, frukost och middag)

transporter med chaufför

Artlista före resa

Reserapport


I priset ingår inte:

Flyg till Barcelona

Dricks

Alkoholhaltiga drycker


Dag 5

Frukost på Boletas. Färden går sedan till Riglos. Denna enorma klippformation där smutsgamar och gåsgamar kretsar runt bergsformationerna. Vi parkerar bussen i utkanten av byn som är välkänd av bergsklättrare bla. Vandring genom byn till foten av klipporna. Här är nog vår bästa chans på murkrypare. I buskmarkerna runt omkring klipporna hoppar det småfåglar. Vid denna tiden på året kan det vara spännande att titta vad det är för några.

Efter Riglos så kör vi mot San Juan de la Pena. Här finns ett gammalt och ett nytt kloster. Vi parkerar vi det nya klostret och spanar över gräsängar och träden efter citronsiska som finns i omgivningarna. Här äter vi också medhavd lunch. En promenad genom skogen blir det också. I skogen hörs tofsmes och flera brandkronade kungsfåglar. Vi stannar till vid en bedårande utsikt mot Pyrenéerna.

Det händer att både lammgam och dvärgörn drar förbi här i ögonhöjd.

När vi är klara här så åker vi upp mot vårt boende i de höga Pyrenéerna.

Castillo D Acher i Siresa

Middag på hotellet


Dag 6

Vi äter frukost på hotellet och checkar ut. Idag ska vi åka upp genom Hechodalen till  Boca de Inferno som ligger längs med vägen. Färden går sedan vidare mot Garbadito i Hechodalen. Vi kör upp till parkeringen där och fågelskådar i omgivningarna. Lammgam, citronsiska och murkrypare finns det chans på.

Om vi hinner åker vi upp en sväng i den närbelägna Ansodalen.

En del avgörs av vad vi har för väder den dagen.

Vi tar en fika/lunch på vägen tillbaka mot Loporzano.

En promenad i Loporzanos omgivningar för den som vill annars fri tid för vila och packning.

Middag på Boletas på kvällen


Dag 7

Idag är det dags för färd tillbaka till Barcelona. Efter frukost säger vi farväl till vår värd Esther på Boletas. Om vi hinner innan bilen ska lämnas så besöker vi deltat Prat de llobrogat som ligger väldigt nära flygplatsen. Här finns det allehanda våtmarksfåglar. Något som vi nog inte har sett tidigare på resan. Området besöks också av flertalet bleka tornseglare.

När vi lämnar bussen är resan slut.

Det går ju alldeles utmärkt att stanna kvar i Barcelona före eller efter resan. Samling och avslutning är på flygplatsen i Barcelona. Ni kommer att få tydlig info om var vi samlas.


Dag 4

Tidig morgon med avfärd mot stäppen. Avfärd senast 06:00. Vi ska vara på plats innan det ljusnar.

Väl där lyssnar vi efter framförallt dupontlärkan som endast finns på några ställen i Spanien och ingen annanstans i Europa. Dess sång är väldigt speciell. Har vi tur får vi se någon också när ljuset kommer. Luften fylls av sång från kalanderlärkor, dvärglärkor och korttålärkor bla.

Det finns givetvis andra fågelarter och djur här också.

Vid 10-tiden åker vi tillbaka till hotellet för att äta frukost och checka ut.

Vi åker sen en annan väg tillbaka via saltsjön Laguna de la Playa nära Bujaroloz.

I dessa trakter finns en koloni med rödfalkar. I hela området håller vi ögonen öppna efter flyghöns. Både den svartbukiga och vitbukiga. På vägen hem stannar vi till vid Ballobartriangeln som är ett erkänt bra ställe för småtrapp och kanske kanske stortrapp.

Middag på Boletas på kvällen

Alquezar

Foto: Johan Stenlund

Foto: Johan Stenlund

Embalse de Valdiello

Dupontlärka