Armenien 10-20 maj 2025

Armash våtmark vid foten av Noaks berg Ararat

Armenien med sitt läge mellan

Svarta havet och Kaspiska

havet är ett spännande land

både för fåglar, natur och

kultur. Tillsammans med inhemsk guide får vi följa med på en resa som är helt fantastisk och den

kommer att stanna i våra

minnen för lång tid framöver.


Natur-, kultur- och fågelupplevelserna

lämnar ingen oberörd.

Svensk och inhemsk guide

under hela resan. Detta är

Birdwaves sjunde resa till detta

spännande land.


10-20 maj 2025 (6-10 deltagare)

Pris: 29.800 SEK plats i dubbelrum,

Enkelrumstilägg: 1.900 SEK

helpension, (frukost, lunch, middag)

alla transporter i Armenien. I bilarna kommer det att finnas rikligt med vatten.

Svensk guide: Lars Göte Nilsson

Inhemsk guide

Priset är exklusive flyg. Angående flyg så kan AviFauna hjälpa till med bokning mot en tilläggskostnad.

OBS! Ingen flygbokning förrän ett ok från Birdwave!







Vad ingår och inte


Det som ingår:

Alla boenden

Alla måltider (frukost, lunch och middag)

Obegränsat med vatten alla dagar

Kaffe och te till måltiderna

Alla transporter under resan inkl. hämtning och lämning på flygplatsen.

Inhemsk professionell guide

Svensk guide från Birdwave

Inträde till Armash fishponds

Donation till Arpi


Det som inte ingår

Extra nätter utanför resedatumen

Extra måltider

Alkoholhaltiga drycker

Flyg till och från Armenien

Rese- och sjukförsäkring

Övriga personliga utgifter såsom tvätt och dylikt.

Dricks


Kaukasisk lundsångare

Svarthuvad sparv

Östlig sammetshätta

10 maj

Avresa från Kastrup, Köpenhamn sen eftermiddag.


11 maj

Vi anländer till Jerevan ca kl 04:00. Vi träffar vår lokala guide på flygplatsen och åker till vårt bekväma hotell i Jerevans centrum. Vid den här tiden på dygnet är det nästan noll trafik, så resan förväntas bli kort liksom incheckningsprocessen.

Efter att ha haft tid för återhämtning njuter vi av vår första armeniska frukost innan vi beger oss på ungefär en timmes resa till de berömda Armash Fishponds - en av Armeniens bästa ornitologiska hotspots som ståtar med ett antal målarter för resan. I denna fina våtmark hittar olika arter av änder, inklusive kopparand. En annan framstående representant för familjen Anatidae är marmorand.

Alla europeiska arter av hägrar, båda rördrommarna, olika doppingar, dvärgskarv, vitvingad tärna, vita storkar överallt och många fler – alla är troliga och vanliga. Några stora grupper av rosenstarar bör vi också se. Man bör inte ha så stora förväntningar på vadare men perfekta obsar av sumpvipa garanteras! Ibland dräneras en av de stora dammarna, vilket resulterar i att det skapas en bra biotop för vadare och tättingar. Sådana dagar kan ofta leda till överraskande iakttagelser också.

Grön biätare är vanliga på vissa platser. Turkestanlärkor finns här i vissa områden.

De olika biotoperna som består av komplex av vass, kanaler, stora dammar och små kärr, Tamarisk och andra låga buskar, salta halvöknar med fragment av lågt gräs, skapar en bra biotop för olika sångare.

Här hittar vi bla kaveldunsångare, fältsångare och östlig sammetshätta.

Efter lunch åker vi till närbelägna Uranots Gorge, den förhöjda bergsklyftan med utsikt över Armash Fishponds och hela Ararat Valley. Uranots är en torr, smal ravin av kanjontyp med låg och knapp vegetation – främst tamarisk och vildmandel. Detta är ett typiskt habitat för arter som orient- och mästersångare, östlig klippnötväcka, trädnäktergal, vitstrupig näktergal, blåtrast, isabellastenskvätta, östlig medelhavsstenskvätta, finschstenskvätta och persisk stenskvätta. Bergökenfink, rödpannad gulhämpling, svarthuvad sparv, ortolansparv och bergortolan finns det också här. Möjligheter är också bra för ökentrumpetare. Kanske vi redan kan få se blek stensparv också. Denna anländer sent, i mitten av maj.

Natt i Yerevan


12 maj

Bara en timmes resa på morgonen från hotellet kommer vi att befinna oss i Vedi-ravinen – en annan torr livsmiljötyp. När det gäller urvalet av fauna kommer vi här att hitta ett antal likheter med den tidigare besökta Uranots-ravinen, men vi kommer förmodligen att få ännu bättre obsar samt lägger till nya arter i den redan artrika listan.

Vedi Gorge kan utan tvekan producera smutsgam, örnvråk och andra rovfåglar. Har vi tur kan vi stöta på tatarfalk.

Efter Vedi kommer vi att fortsätta leta rovfåglar på Kaukasus Wildlife Refuge – ett skyddat område som förvaltas av den privata organisationen, en BirdLife-partner i Armenien. Här har man en enastående utsikt över berg och dalar.

Natten, såväl som nästa, tillbringar vi i en liten härlig by Chiva – närmare vildmarken samtidigt som vi upplever Armeniens gästfrihet, kultur och mat. Idag försöker vi lägga oss tidigt inför den kommande bergsutflykten tidigt på morgonen.

Natt i Chiva


13 maj

Det kommer att vara en tidig start och för några timmar kommer vi att byta ut vår bekväma minibuss mot robustare transporter för att vi ska kunna ta oss upp i berget Gndasar, där vi kommer att leta efter  kaspisk snöhöna. Även om fordonen kommer att ta oss så nära som möjligt till vårt obsplats kan det fortfarande krävas en mycket kort vandring uppför för att nå observationspunkten med bästa panorama över området och de klippiga sluttningarna där dessa exklusiva fåglar förekommer.

En mängd andra alpina arter bör vi också se här. Det här är ett bra område för alpkråka, alpkaja, ringtrast, vitstrupig näktergal, lammgam och naturligtvis kungsörn. Utöver allt finns det alltid en möjlighet och det finns till och med en chans för syriska brunbjörnar, bezoargetter och andra däggdjur i detta spektakulära landskap.

Vår nästa destination är Noravank-kloster från 1200-talet i bergsravinen med samma namn, och detta är förmodligen en av de mest spektakulära platserna i vår resplan. Bezoar-getter, syriska brunbjörnar och lodjur strövar omkring i detta pittoreska landskap och delar domänen med stora asätare och kungsörnar. När vi besöker området, siktar vi på att spendera mycket tid på att utforska klostrets innergård och dess omgivningar, där vi förväntar oss att se berghöna, balkanspett, törnskata, svartpannad- och rödhuvad törnskata. Både västlig och östlig klippnötväcka finns här, blåtrast, möjligen persisk stenskvätta igen, rödpannad gulhämpling och många andra.

I slutet av dagen kommer vi tillbaka till vårt bekväma familjehotell i Chiva, där en hemlagad middag och välbehövlig vila efter en lång dag kommer att smaka helt underbart.

Natt i Chiva


14 maj

Idag åker vi längre österut med slutdestination i Goris stad, 140 kilometer från vår startpunkt, Längs rutten kommer vi att se många olika platser och fåglar, när vi kör genom den så kallade vulkaniska Sisiska platån. Vid Gorayk, och detta är en nästan övergiven liten by, kommer vi att leta efter bergökenfink, medan vi nära Spandarian Reservoir hoppas på att beundra en liten koloni av rödfalkar.

Vår sista destination för dagen kommer inte att få titeln den vackraste platsen i Armenien, eftersom detta är en vanlig soptipp nära staden där vi bara stannar en natt, men vi kan överleva denna miljö i en halv eller en timmes tid om det ger bra fågelskådning. Vårt speciella intresse kommer ändå att vara stora rovfåglar.

Natt i Chiva



15 maj

Armeniens port till söder och norr är en slingrande bergsväg i Selimpasset - landskapet är fantastiskt naturskönt. Passet är en känd plats från den stora sidenvägens tid. Det är av denna anledning som det medeltida hotellet – Orbelian Caravanserai ligger inbäddat på passets högsta punkt.

Vi reser norrut mot Sevansjön och gör ett antal stopp på vägen för att leta efter arter i höglandet såsom svart rödstjärt, stentrast, klippsparv,snöfink, bergökenfink och andra intressanta arter. En av dagens höjdpunkter kommer definitivt att vara ett besök i den traditionella herdebyn, där vi tillsammans med hundratals gulärlor av  rasen feldegg kommer att ha en chans att träffa vår första blåhake av en mycket distinkt ras magna och kaukasisk järnsparv.

När vi tar oss ner mot den södra stranden av sjön Sevan, den i särklass största vattenförekomsten i Armenien och en av de största höghöjdssjöarna i världen, kommer vi säkert att kliva in i Norashen-reservatet, det område som har skapats med endast ett syfte.

Att bevara världens största häckningskoloni av armenisk trut, koncentrerad på en liten liten ö nära stranden. Nuförtiden kan dessa fåglar hittas, inte bara i Sevan, utan praktiskt taget på alla våta platser i Armenien, och i de flesta fall i höga, ofta i dominerande antal. Bortsett från trutar kommer vi sannolikt att upptäcka några cettisångare som ofta observeras i de omgivande havtornen tillsammans med andra tättingar. Vid de vita sandstränderna finns det alltid en möjlighet för rödvingad och svartvingad vadarsvala.

I slutet av dagen reser vi norrut mot vår nästa bas i de skogsklädda kullarna runt Dilijan National Park.

Natt i Dilijan


16 maj

Eftersom detta är en berömd hedort bör vi vakna upp lite föryngrad från en sådan ren subtropisk luft tack vare den unika täta blandskogen i nationalparken Dilijan, som är tusen år äldre än kung Olof Skötkonungs styrande tid. I detta vackra arboretum där knappast solens strålar når igenom kommer vi att leta efter berggransångare och kaukasisk lundsångare, samt både mindre flugsnappare och balkanflugsnappare  Alla är vanliga i området tillsammans med många andra skogsarter.

Vid middagstid åker vi västerut till den lilla staden Gyumri, som ligger i nordväst nära gränsen till Turkiet. Vi har ungefär 100 km att köra  men tiden kommer gå fort då vi har planerat ett antal fågelskådningsstopp längs vägen.

Natt i Gyumri



17 maj

Denna dag kommer att ägnas åt att utforska Arpi-sjön och omgivande fält. Sjön ligger mellan Turkiets östra gräns och Georgiens södra gräns, på den vulkaniska platån som hyser ett antal alpina sjöar.

Alla dessa sjöar har mer eller mindre liknande livsmiljötyper; minimalistisk vattenvegetation, alpina ängar, låga grässlätter och, naturligtvis, stenblock som är typiska för de lägre Kaukasusbergen

Många av dagens iakttagelser kommer naturligtvis att inkludera tidigare iakttagna fåglar, inklusive hundratals roständer, men vissa arter kommer att vara nya för turen.

En av de mest framträdande representanterna för en lokal fauna är en trana av underarten archibaldi, även känd som en transkaukasisk trana som, oavsett kön, saknar en röd fläck på kronan som är en viktig identifieringsfunktion. Både vit och krushuvad pelikan är också mycket troliga som regelbundna besökare från närliggande sjöar i Turkiet och Georgien, där de häckar. Brun kärrhök och ängshök är frekventa i denna region, liksom örnvråk, inklusive den mörka fasen. När det gäller tättingar är detta en bra plats för olika sångare, lärkor, finkar, piplärkor och ärlor, inklusive citronärla.

På kvällen, kanske efter middagen, kommer vi att försöka organisera en kort promenad runt Gyumris historiska centrum, eftersom detta är en trevlig liten stad med ganska intressant arkitektur.

Natt i Gyumri



18 maj

På väg tillbaka till Armeniens huvudstad har vi en lång dag mättad med ett intensivt fågelskådningsprogram framför oss. Från Gyumri till den främsta ornitologiska destinationen, Mount Aragats, åker vi nästan 120 kilometer på en väg som huvudsakligen leder genom gårdsfälten, och vi siktar verkligen på att göra ett antal utökade stopp i jakten på asiatiska kalanderlärkor.

När vi stiger upp på vägen mot observatoriet kommer vi att utforska olika höjdzoner, som alla producerar ett särskilt urval av fåglar. Nedanför trädgränsen kan häcka vitstrupig näktergal, kaspisk buskskvätta (av rasen variegatus), trädlärka mm. Detta är också ett utmärkt område för rovfåglar med chanser på stäppvråk, dvärgörn, ormörn samt lammgam, särskilt över sommarhagarna, där kurdiska nomader historiskt håller får.

Lite högre upp går vi in ​​i enbärszonen där kaukasisk järnsparv, blåhake av den rasen magna, stentrast och ringtrast är våra främsta mål innan vi kör ännu högre upp mot stenblocken, ofta med kvarvarande snöfläckar.

Denna högalpina zon rymmer rikligt med berglärka, vattenpiplärka, alpjärnsparv, svart rödstjärt och vinterhämpling – alla representerar regionen i form av underarter. Vissa lyckodagar kan till och med ge bra observationer av bergökenfink, vilket skulle vara en stor bonus, men ingenting bör vara oväntat på Armeniens högsta bergsplats. Denna dag kan också involvera någon kulturell komponent genom att besöka ett lokalt landmärke - Amberd Fortress från 1000-talet, men bara om tiden tillåter.

Natt i Yerevan


19 maj

Vår sista dag kommer att ägnas åt att utforska bergsstäppen och ravinerna ungefär en timme öster om Jerevan - de spektakulära Geghard Gorges runt Geghard Monastery Complex med olika monument från 400- och 1200-talet. Idag hoppas vi kunna plocka upp alla arter av dessa livsmiljöer som inte setts tidigare. Detta är det bästa området för östlig klippnötväcka, isabella och finsch's stenskvätta, asiatisk kalanderlärka, törnskata, svartpannad törnskata, blåkråka, rosenstare, minervauggla, alpseglare, klippsvala, smutsgam och andra habitatrelaterade fåglar, medan svarthuvad sparv är en vanlig syn på de böljande vildblommängarna före och runt kyrkan.

Sammantaget kommer det att göra ännu en bra dag... tyvärr sista, Vi kommer att sikta på att komma tillbaka till hotellet lite tidigare för nödvändig vila och logistik innan tidig hemresa. Om tid och kraft tillåter tar vi en liten promenad före eller efter middagen, eftersom detta blir vår sista kväll i Jerevan.

Natt i Yerevan


20 maj

Hemresa tidig morgon





Armenien

10-20 maj 2025

Rosenstarar

Kaukasisk järnsparv

Snöfink

Alpjärnsparv i Aragats

Grön biätare

Sumpvipa

Rödpannad gulhämpling

Berggransångare i Lichk

Vitstrupig näktergal